Potrebujeme: 250 g drobnej strakatej fazule, 2 PL olivového oleja, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 menší pór, 1 väčšiu mrkvu, 1/2 menšieho zeleru, 1 bobkový list, 4 zrnká nového korenia, 1 ČL sušenej bazalky, 1 menšiu cuketu, 2 zemiaky, 2 paradajky, 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie
|
|
Ako na to: Fazuľu umyjeme a namočíme na noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme a prilejeme asi 2 litre čerstvej vody. V prikrytom hrnci privedieme do varu. Asi po 10 minútach varenia vodu znova zlejeme a dolejeme vriacu. Pridáme bobková list a varíme do mäkka asi 30 minút. Medzitým na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pokrájaný pór a na plátky nakrájaný cesnak. Po 5 minútach vložíme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Prikryté opekáme ďalších 5 minút. Opečenú zeleninu, nové korenie, sušenú bazalku pridáme do hrnca k mäkkej fazuli. Primiešame na kocky nakrájané zemiaky a po chvíli olúpanú, nakrájanú cuketu a olúpané paradajky bez jadierok. Ochutíme soľou a korením. Asi po 8 minútach môžeme polievku odstaviť.
|