Humor - spoločník, ktorý robí život krajším?

 

Vyššia moc to zariadila tak, že každý z nás je iný. Optimisti majú krajší život, hoci ich problémy stretávajú rovnako ako pesimistov. Dokážu sa však na ne pozerať z tej lepšej stránky. Na negatívach a v ťažkých životných skúškach hľadajú pozitíva a ponaučenia. Hoci človeka nemožno úplne zmeniť, môže na sebe pracovať a postupne nájsť vnútornú rovnováhu.
Otázka znie, či sa dá proti negatívnym myšlienkam bojovať. Pravdou je, že všetko sa odohráva v ľudskej mysli. Ak trpíte pesimistickou náladou, smútkom alebo depresiou, skúste zmeniť stav mysle. Naučte sa pestovať myslenie, ktoré vám ukáže pozitívne stránky samého seba. Pomôže vám v každej situácii vidieť aj to dobré, nielen zlé. Otvorená myseľ dokáže nájsť nielen zlé a smutné stránky vecí, ale aj tie pozitívne. Nestojí za to, skúsiť to?
 
Humorom proti smútku
Keď človeka trápi úzkosť alebo depresia, na humor ani len nepomyslí. Pravdou však je, že humor je jedným zo sprostredkovateľov pozitívneho myslenia. Humor je protivníkom, ktorý dokáže depresívny stav mysle zmeniť. Negatívne myslenie spôsobuje neschopnosť vidieť iné a lepšie možnosti, ktoré životné situácie so sebou prinášajú.
Vedomé pestovanie pozitívneho myslenia je dlhodobý a často náročný proces. Pozitívom je, že stav pozitívneho myslenia je reálnym cieľom pre každého z nás. Pozitívne myslenie pomáha vidieť samého seba a každučkú jednu situáciu flexibilnejšie. Flexibilná myseľ prináša široké možnosti, to znamená, že viac nebudete obmedzený len na negatívny názor.
 
Ako to funguje v praxi?
Predstavte si situáciu, že vás prepustili z práce. Cez víkend sa máte zúčastniť spoločenskej udalosti s množstvom vplyvných ľudí. Lenže vy odmietate účasť, lebo sa momentálne cítite neúspešný a menejcenný. Skúste si položiť otázku: „Znamená to, že nemám prácu, že som vylúčený z ľudského spoločenstva?“ Možno už samotná otázka vyčarí úsmev na vašej tvári. Z toho vyplýva, že neúčasť je extrémne negatívny záver.
Začnite na sebe pracovať tak, že najskôr sa prijmete aj s chybami a omylmi. Ste predsa obyčajný človek. Taký istý, ako ktokoľvek iný. Máte právo na zlyhania, chyby a omyly. Robí ich každý z nás.
Nedívajte sa na svoj život ako na drámu alebo tragédiu. Prirovnajte svoj život ku komédii. Vneste do rozhodovania a vzťahov trochu humoru! Necíťte sa trápne ani smutne, naučte sa smiať sami na sebe. Neubudne z vás.
 
Prečo je dobré naučiť sa žiť s humorom?
Humor dokáže život zmeniť neporovnateľne k lepšiemu. Zmysel pre humor robí človeka príťažlivejším pre ostatných. Položte si otázku, aké vlastnosti vyzdvihujete u ľudí? Na zozname bude určite aj zmysel pre humor. Dokonca mu budú patriť popredné priečky vo vašom hodnotovom rebríčku.
Čaká vás vystúpenie na verejnosti a vy sa veľmi bojíte? Skúste strach prekonať tak, že si predstavíte tie najhoršie veci, ktoré sa môžu stať. Pozerajte sa na konkrétne fiktívne situácie s humorom, vymýšľajte nezmyselné a vtipné situácie. Pomôže vám to eliminovať strach a pripraviť sa na vystúpenie.
Bojíte sa nadväzovať kontakty s ostatnými ľuďmi? Prechádzajte sa po ulici s predstavou, že ľudia okolo vás sú nahí. Znie to hlúpo, ale zistíte, že všetci sú takí istí ľudia ako vy. Aj druhým ľuďom sa stávajú trápne situácie – pošmyknú sa alebo spadnú na verejnosti, zakoktajú sa, padnú im okuliare do polievky. Lenže dokážu z týchto vecí urobiť pobavenie pre ostatných. Stačí vtipná poznámka a rozosmejú všetkých zúčastnených. Nikto zo smejúcich sa ich neoznačí za trápnych.
Naučte sa usmievať. Úsmev je terapia. Smejte sa aj vtedy, ak sa vám nechce. Dáte signál svojmu mozgu, že sa nechcete trápiť, ale užívať si život plnými dúškami.
 
MIMI
Foto: flickr/River Beach (Creative Commons License)