Hubovo - cuketové rizoto
Potrebujeme:
1 kocku zeleninového bujónu
400 g ryža
sušené hríby
1 cuketa (ošúpaná a nakrájaná na malé kocky)
1 ks cibuľa
1 ks cesnak
1-2 dcl biele víno
2 PL maslo
50 g slanina
soľ
2 PL nastrúhaného parmezánu
Postup:
Namočené hríby scedíme a vodu z nich (2 dcl) vlejeme do vývaru. Prilejeme aj 1 dcl bieleho vína.
Slaninu a cibuľu nakrájame na malé kocky.
V hrnci roztopíme 1 PL masla. Pridáme slaninu a 2 min pražíme. Potom pridáme cibuľu a restujeme do sklovita.
Hríby pridáme k cibuli, restujeme 2 min. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cuketu, ktorú taktiež 2 min. restujeme.
Pridáme ryžu a krátko ju opražíme. Prilejeme 3 naberačky vývaru (s vínom a vodou z húb). Všetko necháme pozvoľna a za častého miešania variť, kým sa takmer všetka tekutina nevyparí resp. nevsiakne do ryže. Zakaždým, ju tak dolievame podľa potreby.
Nakoniec ho podľa potreby dochutíme. Pridáme 1 PL masla a 2 PL nastrúhaného parmezánu.