Hubové rizoto

 

Potrebujeme:
  • olivový olej
  •  maslo
  • 1 cibuľa
  • 250 g ryže na rizoto
  • 100-200 ml bieleho vína
  • mleté korenie
  • soľ
  • 600 ml zeleninového vývaru (bujón z kocky)
  • 1 hrsť sušených hríbov
  • 1 hrsť stúhaného parmezánu
POSTUP
Vriacou vodou zalejeme kocky bujónu, do ktorého pridáme hrsť sušených na tenko nakrájaných hríbov. Necháme odstáť. V plytkej veľkej panvici alebo vo woku orestujeme na horúcom oleji s maslom nakrájanú cibuľku do sklovita. Cibuľka nesmie stmavnúť. Zvýšime teplotu, pridáme ryžu a za stáleho miešania zrýchla pražíme asi 1min kým bude priesvitná. Zalejeme vínom a posypeme  korením. O chvíľu sa alkohol vyparí a môžeme postupne po naberačkách pridávať vývar aj spolu s hríbami. Znížime teplotu na strednú, pridáme prvú naberačku hríbového vývaru a neustále miešame kým ryža absorbuje vývar. Potom pridáme ďalšiu naberačku vývaru. Týmto spôsobom za stáleho miešania pokračujeme v pridávaní vývaru po naberačkách. Keď je ryža uvarená, odložíme panvicu zo sporáka, pridáme kúsok masla a parmezán a dobre premiešame. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme. Prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť asi 2min.
Podávame posypané strúhaným parmezánom.