Hubové rizoto
Potrebujeme:
-
olivový olej
-
maslo
-
1 cibuľa
-
250 g ryže na rizoto
-
100-200 ml bieleho vína
-
mleté korenie
-
soľ
-
600 ml zeleninového vývaru (bujón z kocky)
-
1 hrsť sušených hríbov
-
1 hrsť stúhaného parmezánu
POSTUP
Vriacou vodou zalejeme kocky bujónu, do ktorého pridáme hrsť sušených na tenko nakrájaných hríbov. Necháme odstáť. V plytkej veľkej panvici alebo vo woku orestujeme na horúcom oleji s maslom nakrájanú cibuľku do sklovita. Cibuľka nesmie stmavnúť. Zvýšime teplotu, pridáme ryžu a za stáleho miešania zrýchla pražíme asi 1min kým bude priesvitná. Zalejeme vínom a posypeme korením. O chvíľu sa alkohol vyparí a môžeme postupne po naberačkách pridávať vývar aj spolu s hríbami. Znížime teplotu na strednú, pridáme prvú naberačku hríbového vývaru a neustále miešame kým ryža absorbuje vývar. Potom pridáme ďalšiu naberačku vývaru. Týmto spôsobom za stáleho miešania pokračujeme v pridávaní vývaru po naberačkách. Keď je ryža uvarená, odložíme panvicu zo sporáka, pridáme kúsok masla a parmezán a dobre premiešame. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme. Prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť asi 2min.
Podávame posypané strúhaným parmezánom.