Hruškový krémový koláč s brusnicovou mrveničkou
Náročnosť: stredná
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 45 minút
asi 20 kusov
Prísady:
Na cesto:
- 180 ml mlieka
- 50 g masla alebo margarínu
- 350 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
- 50 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- štipka soli
- 1 vajce
Na náplň:
- 1 kg šťavnatých hrušiek alebo hruškový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 920 g)
- 250 g kyslej smotany
- 100 g cukru
- 1 balíček (40 g) Zlatého klasu Dr.Oetker
- 100 ml mlieka
- 2 vajcia
Na mrveničku:
- 60 g sušených brusníc
- 90 g hladkej múky
- 60 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 60 g zmäknutého masla
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
Príprava:
- 1. Na prípravu cesta zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko ručne premiešame dohladka. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
- 2. Cesto zľahka poprášime múkou, vyberieme z misy a na zľahka pomúčenej pracovnej ploche krátko premiesime. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik (30 x 40 cm) a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto necháme znovu kysnúť na teplom mieste asi 15 minút.
- 3. Na prípravu náplne olúpeme hrušky a nakrájame na tenké plátky, ktoré naukladáme na cesto (kompótované hrušky necháme odkvapkať na sitku). V mise vymiešame kyslú smotanu, cukor, puding, mlieko a vajcia dohladka. Náplň rovnomerne nanesieme na hrušky.
- 4. Na prípravu mrveničky nakrájame brusnice nadrobno. V mise zmiešame múku, cukor a vanilínový cukor. Pridáme maslo a všetko ručne spracujeme na mrveničku. Vmiešame brusnice a rovnomerne nanesieme na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 45 minút
- 5. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.