Hrozno - vinič hroznorodý
Hrozno patrí k najchutnejším, najušľachtilejším a najzdravším druhom ovocia jesene. Pochádza z oblasti Stredomoria a zo západnej Ázie a dnes sa na svete pestuje vo všetkých miernych podnebných pásmach. Odrôd viniča je obrovské množstvo a v zásade ich delíme na odrody stolové a muštové. Stolové sú určené na konzumáciu, z muštových sa pripravujú mušty a hlavne vína. O muštových odrodách a o víne, ktoré sa z nich vyrába, sa popísalo mnoho literatúry. Podrobným opisom odrôd sa zaoberá ampelografia. Hrozno sa skladá zo stopky, strapiny a bobúľ. Odrody viniča sa navzájom odlišujú veľkosťou hrozna, tvarom bobúľ, ich hustotou, farbou a chuťou. Stolové hrozno má obyčajne veľké strapce s veľkými bobuľami a pevnou šupou. Stolové odrody sa delia na skoré - napr. Čabianska perla, Favorit, Perletta, Panónia kincse, stredne skoré - Chrupka biela, Košútovo hrozno, Kráľovná viníc, Julski biser. Neskorých odrôd, ktoré sa u nás pestujú, je zanedbateľné množstvo a z muštových odrôd, ktoré sú vlastnosťami podobné stolovým odrodám, sa u nás pestujú napr. Iršay Oliver, Muškát otonel, Bouvierovo hrozno, Portugalské modré atď.
Hrozno obsahuje 15-20 percent cukru, kyselinu vínnu, jablčnú, provitamín A, komplex vitamínov B, vitamín C, minerálne látky - draslík, vápnik, fosfor, železo, sodík, meď a zinok. V hrozne je obsiahnuté aj významné množstvo balastných látok, aromatické látky, triesloviny, farbivá, enzýmy. V západných štátoch dostať hroznový olej, vyrobený z hroznových semien s vitamínom E a používa sa na prípravu šalátov.
Hroznová šťava napomáha vylučovaniu tráviacich štiav a už oddávna sa považovala za zdravú a liečivú. Hrozno priaznivo ovplyvňuje aj funkciu pečene, obličiek, pomáha pri zápche. Ak z niekoľkých bobuliek hrozna vytlačíme šťavu, môžeme ju použiť aj na kozmetické účely, natrieť si túto šťavu na tvár a nechať pôsobiť ako masku 15-20 minút. Okrem vitamínov a minerálnych látok obsahuje ovocné AHA kyseliny, veľmi priaznivo pôsobiace na stav pleti.
Využitie v kuchyni
Stolové hrozno konzumujeme v čerstvom stave, ale dá sa použiť aj na výrobu kompótov, džemov, rôsolov, muštov a sirupov. Čerstvé bobule používame ako ozdobu na peny, šľahačkové a iné múčniky, krémy a pridávame ho do ovocných šalátov.
Ak nemáme vlastné hrozno, na trhu po celý rok dostaneme kúpiť prevažne hrozno z dovozu. Záleží na nás, či si vyberieme modré alebo zelené odrody. Treba však vedieť, že hrozno sa často ošetruje pesticídmi a preto ho treba pred konzumáciou dôkladne umyť. Ak chceme z neho stiahnuť šupku, prelejeme ho horúcou vodou, aby sa ľahko stiahla.
Recepty
Zdravý hroznový nápoj
Odstrapcované, umyté a rozmliaždené hrozno zahrievame v smaltovanej nádobe pri nižšej teplote asi 20 minút. Šťavu vylisujeme, po odkalení alebo vyčírení opatrne stiahneme, aby sa nepomútila a plníme do fliaš. Dobre uzavrieme a sterilizujeme.
Hroznový kompót
Pripravujeme z tvrdých zdravých bobúľ s pevnou šupkou nie veľmi šťavnaté. Dobre umyté naukladáme po okraj pohára a zalejeme pripraveným nálevom. Nálev si pripravíme v závislosti od kyslosti hrozna a použijeme 30-40 dkg cukru na liter vody. Uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 80 °C.
Hroznový koláč
Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g práškového cukru, vajíčko, trochu mlieka, trochu ríbezľového alebo iného lekváru, 500 g hrozna, na sneh 3 bielka a 50 g práškového cukru.
Z múky, masla, cukru, vajíčka a mlieka spracujeme na doske cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Potom ho uložíme do vymastenej tortovej formy a upečieme. Upečený koláč potrieme lekvárom. Z bielkov a cukru nad parou ušľaháme tuhý sneh, ktorý navrstvíme na koláč. Naukladáme umyté hroznové bobule a dáme ešte na 10 minút do trúby zapiecť.
Hroznový šalát
Potrebujeme: 300 g hrozna, väčšiu hrušku, jablko, citrón, biely jogurt, med.
Ovocie umyjeme, z jabĺk a hrušiek odstránime jadrovníky. Pokrájame na kocôčky, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme bobule hrozna, jogurt, podľa chuti med a premiešame.