Hrozno je poklad pre zdravie. Viete, ktoré je najzdravšie?

Sladké hrozno je obľúbenou pochúťkou z radov ovocia. Poznáme rôzne druhy hrozna a v zásade ho možno rozdeliť podľa farby bobúľ.

Tie bývajú buď svetlé a zelené, alebo červené až tmavofialové. Hoci pre zdravie sú dobré všetky druhy hrozna, mierne rozdiely v tom predsa len sú.

Aké hrozno si teda vybrať, aby sme svoje zdravie podporili čo najviac?

Hrozno ako poklad pre zdravie

Hrozno sa môže pochváliť obsahom vitamínov A,  B, C a E  a minerálov, ako sú draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo. Obsahuje tiež sacharidy, z ktorých je najznámejší hroznový cukor.

Rôzne odrody hrozna sú výborné pre naše zdravie ale aj pre krásu – prospievajú obzvlášť pokožke.


Zelené hrozno

Zelené hrozno, tiež známe ako biele hrozno, je bohatým zdrojom vitamínov a antioxidantov. Obsahuje vitamín K, vitamín C a beta-karotén. Blahodarne pôsobí na trávenie a žalúdok a je obľúbeným prírodným pomocníkom na detoxikáciu tela.

Hoci sú svetlé odrody hrozna pokladom pre naše zdravie, oproti tmavším odrodám majú o niečo menší obsah vzácnych polyfenolov a antioxidantov. Biele hrozno sa však považuje za lepšiu alternatívu pri chudnutí než červené či fialové druhy, nakoľko obsahuje menej sacharidov.

 

                                                                      Zdroj: freepik.com

Tmavé (červené či fialové) hrozno

Červená, fialová, často až takmer čierna farba hrozna je spôsobená vysokou koncentráciou antokyánov. Ide o silné antioxidanty, ktoré majú viaceré zdravotné výhody, hlavne protizápalové a protirakovinové účinky. 

Tmavé hrozno obsahuje aj flavonoidy, hlavne kvercetín a resveratrol. Kvercetín je silný antioxidant, chráni telo pred voľnými radikálmi a s tým súvisiacimi ochoreniami. Navyše má účinky proti starnutiu. Odporúča sa aj pre ľudí trpiacich alergiami, keďže pôsobí ako prírodné antihistaminikum. Resveratrol vyniká protizápalovými účinkami a pomáha proti artritíde i srdcovým ochoreniam.

 

                                                             Zdroj: freepik.com

 

 

Okrem toho tmavé odrody hrozna obsahujú celý rad ďalších vitamínov a minerálov, ako je vitamín K, vitamín C a draslík. Zaujímavý je aj obsah vlákniny, ktorá prospieva tráveniu a udržaniu dlhšieho pocitu sýtosti.

Tmavé hrozno sa odporúča aj pri kožných problémoch a pri anémii, nakoľko vďaka vyššiemu obsahu železa podporuje tvorbu červených krviniek. Oproti svetlému hroznu je to fialové bohatšie na antioxidanty a je vhodné aj ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení, k čomu prispieva aj obsah draslíka.

Treba jesť aj šupku

Ak patríte k tým, ktorí si na bobuľkách hrozna radi pochutnávajú, no zjete len vnútro a šupku vypľujete, robíte chybu. Práve v šupke sa totiž nachádza najviac vzácnych polyfenolov s antioxidačnými účinkami.

Kto by si mal dávať pozor?

Hrozno v primeranej miere môžeme bežne konzumovať. Pozor by si však mali dávať diabetici, nakoľko vyšší obsah cukru v tomto ovocí by im mohol spôsobiť výkyvy hladiny cukru v krvi. V konečnom dôsledku je to však stále lepšia alternatíva ako rôzne sladkosti.

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com