Hormón kortizol môže spôsobiť priberanie

Kortizol plní v ľudskom tele veľa dôležitých funkcií. Problém nastane vtedy, ak je jeho hladina dlhodobo zvýšená. Dochádza k zdravotným problémom i zvýšenému ukladaniu tuku hlavne v oblasti brucha.

Možno aj vám sa stalo, že ste začali priberať a nevedeli nájsť príčinu. Alebo ste sa pustili do chudnutia, no hmotnosť nie a nie klesnúť. Samozrejme, v rámci chudnutia sa človek môže dopustiť viacerých chýb, no často naše úsilie sabotuje práve stres. Pri dlhodobom strese je v tele zvýšená hladina stresového hormónu kortizolu i ďalších hormónov, ktoré môžu chudnutiu zabraňovať. Poďme však poporiadku.

Základné informácie o kortizole

Kortizol vylučujú nadobličky. Za normálnych okolností je jeho hladina mierne zvýšená v dopoludňajších hodinách, v noci je najnižšia. Avšak jeho úroveň sa významnejšie zvyšuje v stresových situáciách, aby ich človek lepšie zvládol – poskytuje energiu, zlepšuje pamäťové funkcie, zvýši imunitu, zníži citlivosť na bolesť a napomáha udržaniu vyrovnaného vnútorného prostredia.
Ľudské telo je od prírody nastavené tak, že sa po stresujúcej situácii vráti do normálu. Lenže žijeme v rýchlej dobe a pod tlakom sme tak často, že organizmus často ani nemá priestor dostať sa do normálneho, pohodového stavu. Vzniká chronický stres, čiže kortizol „bojuje“ proti nám – zhoršuje výkon mozgu, vzniká hyperglykémia (vysoká hladina cukru v krvi), znižuje sa hustota kostí, zvyšuje sa krvný tlak. V dôsledku zníženej imunity a väčšieho rizika zápalových reakcií v tele sa môže spomaliť napríklad aj hojenie rán a vznikajú choroby. Jedným z dôsledkov chronického stresu je aj zvýšené ukladanie tuku najmä v oblasti brucha, čo môže viesť k ďalším zdravotným problémom. Ak je teda obvod pása u mužov väčší ako 102 cm a u žien viac ako 88 cm, treba s tým niečo robiť.

Ako udržať kortizol na uzde?

Pre organizmus je dôležité, aby sa po stresovej situácii dostal opäť do pohodového stavu. Dosiahnuť sa to dá viacerými spôsobmi. Najúčinnejšie sú zmeny v oblasti životného štýlu a používanie rozličných techník na zvládanie stresu. Výbornou voľbou je pravidelný pohyb, joga, počúvanie hudby, dychové cvičenia a, samozrejme, aj sex. Dôležité je upraviť stravovanie  –  jesť viac zeleniny a ovocia, strukovín, orechov a semien. Napokon, je dokázané, že tí, ktorí majú v tele vyššiu úroveň kortizolu, jedia viac nezdravých sacharidov ako ostatní, a teda majú aj väčší sklon k priberaniu na hmotnosti. Ak teda dokážete zvládnuť stres, prejaví sa to nielen na vašom zdraví, ale aj na postave. 

-w-