Hliva ustricová – huba pre zdravie

Kto by mal rád, ak sa niekto alebo niečo priživuje na iných. Hlive ustricovej to určite prepáčime. Je cudzopasná, rastie na kmeňoch stromov. Stromy jej poskytujú dôležité živiny, a ona ich potom poskytuje nám. Prírode síce škodí, ale nám výrazne pomáha. Odborníci na výživu hovoria, že hliva je zdravšia než šampiňóny. Má liečivé účinky, podporuje náš imunitný systém. Obsahuje vitamíny B,C,D,K a stopové prvky ako meď, jód, selén, zinok či chróm. Z hlivy sa dá pripraviť veľa chutných receptov, zvykne sa jej hovoriť aj „lesné mäso,“ pretože obsah jej bielkoviny je podobný mäsu.
 V ostatných rokoch sa veľa píše o priaznivých účinkoch hlivy ustricovej na zdravie. Možno viete, možno nie, že hliva ustricová má svoju históriu. Údajne v starej Číne, počas dynastie Song, ju ľudia často dávali ako darček svojim priateľom, alebo rodine. Považovali ju za veľmi cennú látku, dokonca, jedno obdobie, aj za výmenné platidlo. Aj keď je hliva ustricová veľmi uznávaná a štatisticky najpredávanejšia huba, stále nie je tak docenená, aby bola súčasťou nášho stravovania.

Hliva ustricová a imunitný systém
Je zrejme, že nedostatočná funkcia imunitné systému sa negatívne podpisuje na naše zdravie. Určite to poznáte, pocit zvýšenej únavy, časté nachladnutia, opakované bakteriálne, vírusové, či plesňové ochorenia, zhoršené hojenie rán, či zvýšená dispozícia k nádorovým ochoreniam.

Hliva ustricová a ďalšie zdravotné problémy
Poznáme veľa názorov, ktoré sa opierajú o výsledky rôznych výskumov, v neposlednom rade aj slovenských vedcov. Priaznivé účinky hlivy ustricovej boli zaznamenané pri liečbe ekzémov a kožných alergií. Hliva ustricová je odporúčaná aj pre ľudí so srdcovo cievnymi chorobami, so zvýšeným krvným tlakom, či so zvýšeným cholesterolom.

Dostupnosť hlivy ustricovej
Hliva ustricová je naozaj veľmi zdravá huba a hlavne dostupná po celý rok. Okrem toho, že rastie v prírodných podmienkach, od marca do októbra ju môžeme nájsť najmä na kmeňoch alebo pňoch listnatých stromov. Počas roka ju pestujú na rôznych farmách, odkiaľ putuje do obchodov, a potom do našich domovov, kde si z nej môžeme vyčarovať chutné jedlá a podporiť zdravie. Tak prečo to nevyskúšať, veď hlive ustricovej je pripisovaný aj ďalší prívlastok „elixír mladosti.“ Stále nedocenená? Môže sa to zmeniť, ak si ju zaradíme do jedálneho lístka.

RECEPTY:

Falošná držková polievka z hlivy

Potrebujeme: 250 g hlivy, 3 väčšie cibule, olej, prípadne bravčovú masť, 2 PL hladkej múky, 5 strúčikov cesnaku, 1 ČL sladkej mletej papriky, rascu, mleté čierne korenie, majoránku a soľ.

Postup: hlivu očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké pásiky. Medzitým si na oleji alebo na bravčovej masti opražíme cibuľu, pridáme hlivu, ochutíme korením, paprikou, pridáme rascu, krátko podusíme, zaprášime múkou, podlejeme vodou ( 1 – 1,5 l). Varíme až kým nie je hliva mäkká, podľa chuti osolíme. Nakoniec pridáme roztretý cesnak a pomrvený majorán.

Môj tip: ak máte radi hustejšiu polievku môžeme ju zahustiť zápražkou, prípadne počas varenia nastrúhať 1 väčší zemiak a nechať rozvariť. Túto polievku ocenia najmä ľudia, ktorý „nemusia“ pravé držky.

Hliva zapečená so zemiakmi

Potrebujeme: 250 g hlivy, 100 g slaniny, 80 g masla, 1 stredne veľkú cibuľu, mletú rascu, čierne korenie, 3-4 väčšie varené zemiaky , 2 vajíčka a soľ.

Postup: hlivu očistíme, umyjeme pokrájame na tenšie pásiky. Medzitým si na polovičke masla opražíme cibuľku, pridáme hlivu, rascu, korenie a podusíme. Keď je hliva mäkká pridáme na kocky nakrájané uvarené zemiaky, na kocky nakrájanú slaninu, osolíme a zľahka premiešame. Zapekaciu misu vymastíme maslom, vložíme pripravenú zmes, ktorú zalejeme rozšľahanými vajcami a dáme zapiecť do rúry.

Fašírky z hlivy

Potrebujeme: 500 g hlivy ustricovej, 1 -2 cibule, 2 vajcia, mlieko, 2 rožky, korenie, majorán, soľ a 2-4 strúčiky cesnaku.

Postup: hlivu očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké krátke pásiky. Cibuľku opražíme na oleji, pridáme hlivu a podusíme. Do vychladnutého pridáme nakrájané rožky namočené v mlieku, okoreníme, osolíme, pridáme vaječné žĺtky, cesnak a podľa potreby zahustíme strúhankou. Všetko spolu dobre premiešame a nakoniec pridáme sneh z bielkov. Formuje fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme na oleji, prípadne na bravčovej masti.

Môj typ: na vyprážanie preferujem repkový olej alebo olej určený na fritovanie. Prečo používam bravčovú masť? Bravčová masť síce obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ale dlhým pečením v nej nevznikajú škodlivé látky.

Viac domácich, jednoduchých a relatívne lacných receptov nájde na stránke:

http://www.1000knih.sk/obchod/kucharky-a-recepty/neviete-co-uvarit-dajte-si-poradit

Autor: Anna Čunderlíková