HIV/AIDS

Od roku 1988 je prvý decembrový deň venovaný boju proti AIDS. To, že ide o závažný celospoločenský problém netreba zdôrazňovať. Alarmujúce je, že aj napriek tomu, že sa téme a ochoreniu venuje veľká pozornosť - zvyšovanie vedomosti s aspektom na prevenciu - počet ochorení stúpa. I keď Slovensko patrí medzi krajiny s nízkym počtom HIV pozitívnych pacientov, prekvapujúce sú plánované náklady. Z Národného programu prevencie HIV/AIDS v SR na roky 2013-2016 vyplýva, že to bude až 1,44 milióna eur ročne. Natíska sa otázka, či tieto náklady budú aj racionálne využité, veď ide o peniaze nás všetkých. Na druhej strane tieto finančné prostriedky majú vyššiu šancu na dôslednejšiu kontrolu, ako rôzne zbierky, ktorých výnos sa často k odkázaným nedostane.

Iste sú aj iné závažné zdravotné a spoločenské problémy, ako je závislosť na návykových látkach, vrátane alkoholizmu. Choroby, ktoré si spravidla človek privodí sám. Aj tie sa hradia z verejného zdravotného poistenia a finančné prostriedky vynaložené na liečbu by sa dali využiť aj iným spôsobom, resp. pre inú skupinu pacientov. Tiež ich akceptujeme a tolerujeme – ide o chorobu a človeka odkázaného na zdravotnú starostlivosť.

Téme HIV/AIDS by sa mala venovať ešte väčšia pozornosť, aby si všetci sexuálne aktívni ľudia boli vedomí rizika a hrozby. Ukryť sa pred problémom nie je riešením! Prekvapili ma informácie, ktoré poukazujú na diskrimináciu HIV/AIDS pozitívnych pacientov. Údajne sú v zdravotníckych zariadeniach objednávaní ako poslední z dôvodu nedostatočnej ochrany iných pacientov (dezinfekcia pomôcok a ambulancie). Iste nič sa nedá paušalizovať, obozretnosť zdravotníckych pracovníkov je na mieste, či vo vzťahu k vlastnému zdraviu i zdraviu svojich pacientov a to aj napriek tomu, že niektorí pacienti získali ochorenie iným než sexuálnym kontaktom ( transfúzie a kontaminovaná krv HIV, či prenos z matky na plod a dieťa počas tehotenstva, počas pôrodu i dojčenia) i keď aj napriek testom, pri transfúzii je oveľa vyššie riziko prenosu hepatitídy typu A, B a C.

Prevencia, prevencia a ešte raz prevencia
* Bezpečný sex – správne používanie kondómu
* Poznanie zdravotného stavu partnera
* Vernosť, dlhodobý sexuálny partner
* Vyhýbať sa používaniu spoločných hygienických potrieb (hotely, ubytovne, kozmetické, či tetovacie salóny).

Prevencia nie je len záležitosťou zdravotníckych pracovníkov, významnú úlohu môže zohrať každý, kto má otvorené oči, váži si svoje zdravie a zdravie svojich blízkych.

Autor: Anna Čunderlíková