Hitom tohto leta je zmrzlina s alkoholom

Plánujete dovolenku, výlet či len posedenie na letnej terase s rodinou alebo priateľmi? Ak potrebujete inšpiráciu, prečítajte si pár tipov na to, čo je tento rok „in“. Tohtoročnému letu vládne napríklad zmrzlina s alkoholom.

V Tatrách ochutnajte Sangria Sorbet

Gin slávi svoj come back už niekoľko sezón, no v tomto prípade zabudnite na ľadom naplnený pohár ozdobený uhorkou alebo limetkou. Gin je totiž skvelou ingredienciou na domácu zmrzlinu. Stačí len na panvici zmiešať vodu, grapefruitovú šťavu, cukor, campari a už spomínaný gin. Zmes následne dať zamraziť a skvelý letný dezert v podobe zmrzlinového osvieženia je na svete.

Ak neplánujete doma experimentovať s výrobou vlastnej zmrzliny a chystáte sa počas prázdnin navštíviť naše veľhory, určite neodchádzajte späť domov bez toho, aby ste ochutnali skvelý Sangria Sorbet. Ten tam totiž panuje už od začiatku leta a spája v sebe osobité spojenie marinovaného a čerstvého lesného ovocia s domácim Sangria sorbetom. Spríjemnite si teda pohľad na upokojujúcu hladinu Štrbského plesa s týmto jedinečným dezertom, ktorý vám v rámci zmrzlinového menu pripravia na počkanie v Grand Hoteli Kempinski High Tatras.

Nezabudnite ani na vychladené „Rosečko“

K letu okrem zmrzliny nepochybne patrí aj dobré víno: „Rosé je hit leta. Dôležité však je, aby bolo dobre zachladené. Ja osobne odporúčam ochutnať víno z dielne vinárstva Terra Parna, Modrý Portugal, o ktorom už písal aj František Hečko v románe Červené víno,“ hovorí Matúš Hamara, someliér Grand Hotela Kempinski High Tatras.
V hotelovej vinotéke ale nechýba aj nealkoholická verzia tohto unikátneho nápoja, ktorou potešia najmä šoférov: „Odporúčam nealkoholické vína od jedného z Top vinárov Torres -  Sauvignon z Chile a Rosé zo Španielska, ľahučké ako vánok,“ uzatvára Matúš Hamara rozprávanie o vínach, ktoré by ste mali ochutnať počas tejto sezóny.

Vyskúšajte okrošku

Teplé počasie si priam pýta ľahké jedlá, ktoré nezaťažia žalúdok a zároveň potešia líniu. Ideálnou voľbou sú preto zeleninové šaláty. Ozvláštniť ich môžete netradičnými spojeniami a tak potešiť chuťové poháriky vašich hostí: „Medzi sezónne novinky patrí napríklad melónový šalát s feta syrom, špargľa, sezónne lesné huby a steaky zo slovenského vyzretého mäsa,“ hovorí Jaroslav Žídek, ktorý spomínané pochúťky počas leta pripravuje návštevníkom RIVERBANK Restaurant v Grand Hoteli River Park v Bratislave.

Ľahký a svieži šalát si môžete pripraviť aj doma. Šmrnc mu určite dodáte, ak ho dochutíte čerstvými bylinkami. Bazalku, tymián, pažitku, medovku aj mätu pohodlne vypestujete v črepníku na balkóne a bez pochýb vám okrem iného zaručia pochvalné uznanie medzi vašimi letnými hosťami.

Mimochodom, práve tých môžete príjemne prekvapiť aj polievkou Okroška, ktorej recept si pre vás pripravil Jaroslav Žídek.

OKROŠKA

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VYLÚHOVANIE 12 HODÍN, CHLADENIE 5 – 8 HODÍN

Ingrediencie:

1 šalátová uhorka
1-1,5 l vody
2-3 zemiaky uvarené v šupke
3-4 vajcia na tvrdo
3-4 červené reďkovky
2 jarné cibuľky
100 g kvalitnej šunky
viazanička čerstvého kôpru
smotana na varenie (môže byť aj kefír, žinčica alebo kvalitný biely jogurt)
ocot podľa chuti
cukor podľa chuti (Žídekovci ho do polievky nedávajú)
soľ, mleté čierne korenie

1. Pripravte si základ na polievku: vodu prevarte a nechajte vychladnúť. Vložte do nej rozmixované kúsky asi z polovice uhorky a nechajte cez noc lúhovať. Potom preceďte a trocha osoľte. Na druhý deň metličkou vmiešajte smotanu.
2. Zemiaky, uhorku a vajce ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Dajte do hrnca s  pripravenou uhorkovou vodou a pridajte na drobno nakrájanú reďkovku, cibuľku, šunku a nasekaný kôpor. Podľa potreby dolejte ešte uhorkovú vodu tak, aby polievka nebola priveľmi riedka ani hustá. Osoľte, okoreňte, ochuťte citrónom. Dobre premiešajte a dajte vychladiť. Polievku podávajte ozdobenú kôprom a vajíčkom na tvrdo.