História cappuccina a ako si ho kvalitne pripraviť aj doma

Cappuccino si obľúbili milovníci kávy po celom svete. Populárne je hlavne pre svoju krémovú mliečnu penu a bohatú chuť. Prečítajte si, ako vzniklo a ako si ho môžete bez problémov pripraviť aj doma.

Čo je to cappuccino?

Ide o kávový nápoj, ktorý vznikol v Taliansku. Skladá sa z espressa, mlieka a mliečnej peny.
Správne pripravené cappuccino má výraznú kávovú chuť. Môže však byť ochutené cukrom alebo sirupmi s rôznymi príchuťami.

Na cappuccino sa najviac hodí jemne namletá výberová káva, z ktorej sa pripraví espresso. Pomer kávy a množstvo mlieka v cappuccine závisí od krajiny, v ktorej je pripravené. Tradične má 150 ml, z toho je 85 ml mlieko, 25 ml espresso a zvyšok mliečna pena. Tá by mala byť pekne zarovnaná, jemná, bez bubliniek a škorice či kakaa.

Ako a kde vzniklo cappuccino?

Jeho história siaha až do 18. storočia. Ešte pred samotným cappuccinom existoval vo Viedni nápoj „Kapuziner“. Išlo o kávu s cukrom a smotanou. Názov dostala podľa kapucínskych mníchov, pretože farba nápoja pripomínala farbu ich rúcha.

Prvé informácie o cappuccine, ako ho poznáme dnes, sa objavili v 20. storočí v Taliansku. Vtedy však pripomínalo skôr viedenskú kávu so šľahačkou a škoricou na vrchu. Chcelo to veľa pokusov a rôznych metód prípravy, pokým sa Taliani dostali k finálnej verzii. Tá vznikla až po 2. svetovej vojne, keď šľahačku nahradila krémová pena.

 
Zdroj: pexels.com

Ako si doma pripraviť cappuccino ako z kaviarne?

  1. Najskôr si nahrejte šálku, do ktorej vaše cappuccino pôjde. Nalejte do nej horúcu vodu a po niekoľkých sekundách vylejte. Keď šálku vopred zohrejete, chuť a aróma cappuccina bude výraznejšia.
  2. Keď je šálka zohriata, na rad prichádza príprava kvalitného espressa. Najlepšie je, ak máte kávovar a urobíte si ho na ňom. Ak ho nemáte, postačí vám aj mokka kanvička. Stačí do jej spodnej časti naliať prevarenú vodu, do sitka nasypať mletú kávu a potom dať sitko na spodnú časť. Keď máte hotovo, pripevnite zvyšnú časť kanvičky. Potom ju už len postavte na sporák a zahrievajte, kým sa jej vrchná časť nenaplní hotovou kávou.
  3. Náročnejšou časťou je napenenie mlieka. Nachystajte si približne 85 ml mlieka a zohrejte ho. Malo by mať približne 60 stupňov. Keď je pripravené, zoberte si ručný alebo automatický napeňovač. Ak máte automatický, nemusíte mlieko zohrievať, napeňovač to urobí za vás. Hotová pena by mala byť krémová, hustá a bez vzduchových bubliniek.
  4. Nakoniec pomaly vylejte mlieko do šálky s pripraveným espressom. Šálku ešte pomaly zakrúťte, aby sa pena usadila a môžete si vychutnávať lahodné cappuccino.