Havajská technika hooponopono vám pomôže odpustiť

Vytočil vás niekto do vývrtky, pociťujete zlosť a neviete mu odpustiť? Cítite v sebe hnev, závisť či dokonca nenávisť?  Mať negatívne emócie je v poriadku, ale je dôležité ich postupne a zdravým spôsobom spracovať, aby ste ich v sebe neživili dlhodobo.

Existuje veľa techník, ako si pomôcť. Niekedy si stačí dopriať čas a inokedy použiť havajskú techniku hooponopono. Je založená na tom, že každý z nás má plnú zodpovednosť za svoj život a tvorí si ho aj pomocou vnútorného zmierenia a odpustenia. Na Havaji ľudia jednoducho veria tomu, že emócie a myšlienky majú obrovský vplyv na to, čo sa deje okolo nich.

Ak to zjednodušíme, tak táto technika vychádza z toho, že ak v sebe živíme negatívne emócie a myšlienky, priťahujeme si do života aj negatívne situácie. Čiže tomu, čomu venujeme pozornosť, rastie. Hooponopono pomáha dosiahnuť stav vnútornej harmónie, prijať zodpovednosť za svoje činy a prejavy.

V čom hooponopono pomáha?

Ako je spomenuté vyššie, hooponopono pomáha s uvoľnením a spracovaním negatívnych emócií, ako sú napríklad hnev, strach, zlosť či smútok. To, samozrejme, vedie k lepšiemu duševnému a emocionálnemu zdraviu. Pomôže to zmierniť konflikty, ku ktorým dochádza v sociálnych interakciách, čo zlepšuje vzťahy.

Pozitívnom tejto starodávnej techniky je i sebareflexia a sebapoznanie, čiže lepšie pochopíte seba a tým pádom aj ostatných, pretože vzťahy s ostatnými sú vaším zrkadlom. Opomenúť nemožno skvalitnenie fyzického zdravia, pretože telo, duša a myseľ sú prepojené. Harmónia vo vašom vnútri celkovo pozitívne ovplyvní kvalitu vášho života.

Ako praktizovať túto techniku?

Hooponopono sa skladá zo štyroch krokov, ktorými vyjadrujete vďaku, odpustenie, hojenie a vyjadrenie lásky. Keď to rozmeníme na drobné, tak potom:

  1. Ďakujem je vyjadrením vďačnosti za všetko, čo je súčasťou vášho života, pretože vám to prináša skúsenosti a robí z vás lepšieho človeka.
  2. Ospravedlňujem sa je uvedomením si toho, že nesiete zodpovednosť za to, čo sa vo vašom živote deje. Ste ochotní odpustiť  sebe i ostatným to, čo vás trápi.
  3. Odpusť mi, prosím, je krok, ktorý uzdravuje vaše vnútorné emócie a myšlienky a lieči vzťahy so sebou i ostatnými.
  4. Milujem ťa je vyjadrením lásky a pochopenia, že máte schopnosť prejaviť lásku a súcit sebe i ostatným.

Hooponopono pozostáva v opakovaní týchto štyroch krokov, teda ospravedlnenia, odpustenia, vďačnosti a lásky. Najznámejšia mantra pozostáva z opakovania ďakujem, ospravedlňujem sa, odpúšťam a milujem ťa. Je potrebné opakovať ju pravidelne a dostatočne dlho a každé jedno slovo precítiť. Ak sa napríklad na niekoho hneváte a chceli by ste mu odpustiť, opakujte si tieto štyri slová v súvislosti s daným človekom a úprimne ich precíťte.

Samozrejme, nečakajte zázraky na počkanie, odpustenie je proces, ktorý vyžaduje dostatok času a trpezlivosti. Hooponopono môžete používať aj v súvislosti s uzdravením vzťahu k sebe samému, ak sa napríklad obviňujete z chýb, ktoré ste urobili v minulosti.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com