HANULA - BROOŠ - KEKELI / Letné vernisáže "3v1"

Galéria umelcov Spiša (GUS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, otvára v posledný júlový deň tri nové výstavné projekty: Jozef Hanula: Reminiscencie (prvá prezentácia diela spišského autora), Miroslav Brooš: MB Bank. Prostredia (participatívny koncept korešpondujúci s „umením vlákna“) a Ján Kekeli: Plávajúca podlaha (monotematický fotografický projekt). 

Vernisáže premiérových produkcií sa uskutočnia v stredu, 31. júla 2024 o 17.00, kedy je galéria pre verejnosť otvorená v čase 15.00 ‒ 20.00. Otvorenie výstav sprevádza hudobný program Martina Pižema, člena spišsko-novoveskej skupiny Smola a Hrušky.

__________

Riaditeľka galérie Mgr. Lucia Benická k dramaturgii:  „Aktuálne výstavné koncepty Galérie umelcov Spiša sú premiérovými projektami, ktoré vychádzajú z odborného výskumu a dlhodobého záujmu o mapovanie historickej a súčasnej výtvarnej scény. Všetky tri výstavy uvádzajú autorov, pochádzajúcich zo Spiša. Život a dielo Jozefa Hanulu sa spája s regiónom Spiša od konca 19. do 2. polovice 20. storočia. Naša galéria spravuje štedrú zbierku z umelcovej tvorby, ktorú v roku 2013 uviedla v stálej expozícii. Cieľom komplexného spracovania profilu Jozefa Hanulu bolo doplniť medzeru v prezentácii jeho diela samostatnou výstavou, ktorá otvára priestor pre prehodnotenie miesta autora v dejinách umenia na Slovensku. Sprievodným podujatím bude kolokvium, zamerané na Hanulov odkaz, pod názvom Manifest slovenskosti. Výstava Miroslava Brooša uvádza site-specific inštaláciu, vychádzajúcu z dlhodobého záujmu umelca o participatívne projekty a umenie „vlákna“. Autor je výraznou osobnosťou v stredoeurópskom priestore a v galérii prezentoval rannú tvorbu v 90. rokoch 20. storočia. Fotografia je zastúpená dielom Jána Kekeliho, ktorého tvorba nadväzuje na konceptuálne tradície Dὔsseldorfskej školy: výsledné fotografie sú výstupom dokonalej apropriácie, s dôsledným nastavením do detailu premyslenej kompozície, kde sa objekty menia na skulptúry a vytvárajú nové narácie i súvislosti. Všetky tri výstavy bolo možné realizovať vďaka podpore nášho zriaďovateľa ‒ Košického samosprávneho kraja.“

__________

Galéria uvádza v rámci dramaturgického cyklu Profily / Umelci Spiša výstavu Jozef Hanula: Reminiscencie, v kurátorskej koncepcii Kamily Pacekovej (GUS), s cieľom kompletizovať dielo umelca v kontexte vývoja slovenského výtvarného umenia. Prvá ucelená prezentácia diela spišského autora v ucelenom koncepte odprezentuje diela zo súkromných archívov a zo zbierok slovenských galérií (Slovenská národná galéria v Bratislave, Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici, Východoslovenská galéria v Košiciach, Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, Galéria umenia E. Zmetáka v Nových Zámkoch).

Site-specific výstava Miroslav Brooš: MB Bank. Prostredia vychádza z dlhoročných participatívnych projektov autora. Predstavuje tvorbu ako špecifickú skúsenosť, formu kontextuálneho vnímania a pohybu v sociálno-environmentálnom priestore. Umelec vyzýva ku vzájomnej komunikácii, spoznávaniu a spolupráci. Výstava v kurátorskej koncepcii Kataríny Balúnovej je uvedená v rámci cyklu výstav Téma.

Ďalšia z výstav Ján Kekeli: Plávajúca podlaha, v kurátorskej koncepcii Lucie Benickej (GUS), je súčasťou dramaturgického cyklu Profily. Spolu-kurátorom projektu je dlhoročný autorov pendant Eduard Kudláč. Fotografický cyklus sa vyznačuje snahou o striktnú objektivizáciu reality, či vytváranie novej skúsenosti, hľadajúc odpovede a zároveň vyjadriť intímnu mapu prežívania a vnímania sveta.

Zdroj foto: gus.sk