Halloweensky tekvicový „páj“

Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 60 minút

Prísady:
Na náplň:

500 g tekvice
2 PL slnečnicového oleja
1 cibuľa
1 zarovnaná KL soli
½ KL mletého čierneho korenia
1 zarovnaná KL provensálskeho korenia
100 ml zeleninového vývaru
150 g šunky
3 vajcia
125 g kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
1 zarovnaná PL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
100 g strúhaného syra (napr. eidamu)
3 zarovnané PL lúpaných tekvicových semienok

Na cesto:
350 g hladkej múky
½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1 zarovnaná KL soli
175 g zmäknutého masla alebo margarínu
1 bielok
50 ml mlieka

Na potretie a posypanie:
1 žĺtok
1 PL mlieka
3 zarovnané PL lúpaných tekvicových semienok



Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (Ø 27 cm)
valček na cesto

Príprava:
1. Na prípravu náplne tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kocky. Olej zohrejeme vo veľkom hrnci, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, tekvicu, soľ, čierne korenie, provensálske korenie. Zalejeme zeleninovým vývarom, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť 10 minút. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť.

2. Na prípravu cesta zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, maslo alebo margarín, bielok, mlieko a ručne vypracujeme na hladké cesto. Polovicu cesta vyváľame, prenesieme do vymastenej koláčovej formy, vytvoríme okraj s výškou 3 cm a dno poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra: 200°C
Teplovzdušná rúra: 180°C
Plynová rúra: stupeň 3-4

Doba pečenia: asi 15 minút

3. Korpus necháme vychladnúť.

4. Do rozmixovanej tekvice vmiešame nakrájanú šunku, vajcia, kyslú smotanu, roztlačený cesnak, škrob, syr a lúpané tekvicové semienka. Náplň nalejeme na predpečený korpus a uhladíme. Druhú polovicu cesta vyváľame na placku, prenesieme na náplň a zľahka pritlačíme k okraju formy.

5. Cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku, posypeme tekvicovými semienkami, vložíme do rúry a pri rovnakom nastavení rúry dopečieme.
Doba pečenia: asi 45 minút

TIP: „Páj“ chutí úžasne teplý aj studený.