Hádanky, rébusy a tajomstvá. Je tu Posledný gambit

Predstavte si, že zdedíte obrovský majetok od muža, ktorého ste doteraz nepoznali a netušíte, prečo si vybral vás, hoci má svojich právoplatných dedičov. Aby ste sa dostali k peniazom, musíte vyriešiť pár hádaniek a rébusov, pričom čelíte nepriateľstvu vydedenej rodiny. Tak by sa v skratke dala opísať young adult séria Hry o dedičstvo, v ktorej vyšla posledná tretia časť Posledný gambit.

Hádanky v hádankách.
Tajomstvá v tajomstvách.
Víťaz berie všetko.

Avery Kylie Grambsová zdedila obrovský majetok, čo z nej robí najbohatšiu tínedžerku na svete. Musí však vydržať ešte pár týždňov v sídle Hawthornovcov. Navyše novinári striehnu na každom kroku a tlak spojený s nadobudnutým bohatstvom narastá. S príchodom nečakaného návštevníka do sídla sa situácia ešte viac skomplikuje a v neistých časoch Avery nachádza oporu len v bratoch Hawthornovcoch. Ich osudy sú navzájom prepojené spleťou tajomstiev. Je čoraz jasnejšie, že ak chcú vyhrať nad neznámym súperom, musia vyriešiť poslednú časť hádanky. Inak Avery stratí všetko ? bohatstvo, lásku a možno aj vlastný život.

Vypočujte si úryvok.
Číta Zuzana Jurigová Kapráliková:

Posledný gambit je skvelé zakončenie celej série – opäť napínavé a akčné, stále sa čosi deje, vynárajú sa nové záhady a tajomstvá. Objavil sa nový protivník a ak chcú nad ním vyhrať, musia vyriešiť poslednú časť hádanky.  Inak by Avery mohla prísť o dedičstvo, ale aj lásku a vlastne celý svoj život.
Je to šikovne a pútavo napísaný young adult príbeh, dobre spracovaný námet a autorka vás vie vtiahnuť, takže sa tiež snažíte pátrať, hádať a nachádzať riešenia.

Zo série Hry o dedičstvo sa predali už viac ako 4 milióny výtlačkov, patrí k najúspešnejším YA sériám posledného obdobia, má výborné hodnotenia na internete. Oceníte nielen zápletku, rôzne hádanky a rébusy, ale najmä postavy, ktoré si vás získajú. Štyria bratia aj Avery, ich prepletené osudy, spočiatku vzájomné podozrievanie a neskôr podpora, dôvera, dokonca spoločný boj proti neznámemu a mocnému hráčovi. 

Z anglického originálu The Final Gambit (Little, Brown and Company, New York 2022) preložila Andrea Vargovčíková.

Milan Buno, knižný publicista