Grapefruitovo – banánový džem

Náročnosť: 2 bábovky
Doba prípravy: asi 45 minút
Vystačí na: asi 5 pohárov á 200 ml

Prísady:
500 g očistenej dužiny z ružových grepov (cca 3 ks)
250 g olúpaných banánov
300 ml 100% pomarančového džúsu
1 zarovnaná KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker
1 balíček Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr. Oetker

Príprava:
1. Na prípravu džemu grapefruity olúpeme, odstránime bielu šupku a vykrajujeme čistú dužinu. Odvážime 500 g. Banány olúpeme a nakrájame na malé kúsky.
2. Ovocie v hrnci dobre premiešame s pomarančovým džúsom. Pridáme želírovací cukor a kyselinu citrónovú. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme ešte aspoň 5 minút.
3. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 1 zarovnanú KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
4. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Filetovanie citrusov: ostrým nožom okrájame kôru z celého obvodu plodu až po dužinu. Pozdĺž bielej šupky vykrajujeme kúsky tak, aby sme získali čistú dužinu.