Gnocchi s prosciuttom

Potrebujeme:

100 g syra Grana Padano
300 g zemiakových gnocchi
morská soľ
3 strúčiky cesnaku
2 lahôdkové cibuľky
100 g Prosciutto Crudo
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice masla
50 ml suchého bieleho vína Pinot Grigio
čierne korenie
150 ml teplého vývaru


Postup:

Vo vriacej osolenej vode uvaríme gnocchi, kým nevyplávajú na povrch (asi 1 minútu). Potom ich scedíme.

Strúčiky cesnaku očistíme a nasekáme nadrobno. Bielu časť lahôdkovej cibuľky nakrájame tiež nadrobno. Prosciutto nakrájame na pásiky.

Na veľkú rozohriatu panvicu dáme nakrájané prosciutto spolu s nasekaným cesnakom a lahôdkovou cibuľkou. Pridáme asi 2 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu masla. Krátko spolu orestujeme. Potom prilejeme 50 ml bieleho vína a alkohol necháme odpariť. Ochutíme mletým čiernym korením a trochou soli. Keď sa víno odparí, pridáme teplý vývar a nastrúhaný syr Grana Padano. Za občasného miešania krátko povaríme, kým sa syr Grana Padano rozpustí a omáčku zahustí.

Do omáčky pridáme uvarené gnocchi a zamiešame. Na záver pridáme 1 lyžicu masla, ktoré necháme rozpustiť a hrsť nasekanej zelenej vňate lahôdkovej cibuľky. Zľahka premiešame.