Gemerské guľky
SUROVINY
1 kg zemiakov (polovicu surových nastrúhaných, polovicu varených a pretlačených)
200 g hrubej múky,
200 g hladkej múky,
250g pomletého údeného (uvareného) mäsa,
2 vajcia,
5 strúčikov cesnaku
1 PL majoránka
soľ
2 ks väčšia cibuľa
2 PL masť bravčová
150g udená slaninka
1kg kyslá kapusta
soľ, rasca, bobkový list
500g uvarených a 500g surových zemiakov postrúhame najemno. Pridáme 2 vajcia, po 200g hladkej a hrubej múky, 5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 PL majoránky, soľ
zamiešame a formujeme guľky vo veľkosti vajca. Varíme v osolenej vode. Keď vyplávajú, povaríme ešte 3-5 min, vyberieme a omastíme výpekom zo slaninky.
Na panvici opečieme 150g nadrobno nakrájané kocky slaninky a dve cibule. 1 kg kyslej kapusty opečieme na bravčovej masti, ochutíme rascou a bobkovým listom. Prekrojené guľky podávame na kapuste, preliate cibuľkou a slaninkou.
Súťaž o tri zásterky z TV PAPRIKA
Súťažná otázka: V akej televízii varí šéfkuchár Laci Hornáček?
Správna odpoveď: TV PAPRIKA
Výhercovia: Martin Adamčík z Čerenčian, Emília Babicová z Hriňovej a Lucia Mišianiková zo Šuňavy.
Srdečne blahoželáme!