Gazdovská kapustová polievka

500 g kyslej kapusty
1,5 l vody
1 cibuľa
100 g bravčovej masti
250 g údenej klobásy
mletá červená paprika
soľ
mleté čierne korenie
trochu sušených hríbov
1 strúčik cesnaku
2-3 lyžice hladkej múky
100 g zemiakov


Kyslú kapustu pokrájame, pridáme na kúsku masti opraženú nadrobno pokrájanú cibuľu, na kolieska pokrájanú klobásu, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, pokrájané (predtým zhruba na pol hodiny namočené a vyžmýkané) huby a všetko spolu varíme vo vode. Zahustíme zápražkou pripravenou z ostatku masti a múky. Potom pridáme olúpané, na kocky pokrájané zemiaky, zvyšné suroviny a varíme. Každú porciu na taniery možno ešte ozdobiť lyžicou kyslej smotany.