Gaštany prospievajú nášmu zdraviu

Aké spomienky sa vám vybavia pri pomyslení na gaštany? Väčšina z nás si ich spája s obdobím detstva, keď sme ako malí zbierali gaštanové listy či plody. Vznikali z nich malé postavičky. Okrem nejedlých gaštanov, ktoré väčšinou slúžia ako dekorácia, existujú aj jedlé gaštany skrývajúce v sebe množstvo prospešných látok.

Mohutné stromy gaštana prinášajú šťastie

Ak sa vo vašom okolí nachádzajú stromy gaštanov, vraj to prináša šťastie. Hovorí sa, že z prostredia odvádzajú zlú energiu, z tela dokážu vypudiť akýkoľvek zdravotný problém, či už psychický alebo fyzický. Ak ste vyčerpaní, nahnevaní, trpíte bolesťami chrbta či kĺbov, vraj pomôže pritisnúť sa chrbtom k stromu, chytiť ho rukami a predstavovať si, že všetka bolesť a negatívna energia z vášho tela odchádza.

Gaštan a živiny

Množstvo vitamínu C je v gaštanoch porovnateľné s citrónom. Keďže sa však gaštany väčšinou tepelne upravujú, dochádza ku stratám tohto významného antioxidantu. Jedlé gaštany sú nesmierne bohaté aj na obsah vitamínov E, skupiny B a K. Z antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom, je v gaštanoch zastúpený napríklad tanín, ktorý pôsobí proti rakovine. A nechýbajú ani minerálne látky: vápnik, draslík, fosfor, železo, zinok či horčík.

V čom sú zdraviu prospešné?

Gaštany pôsobia priaznivo na krvný obeh, srdce, mozog, ale aj na žalúdok či pečeň. Plody gaštana napomáhajú tráveniu a vyplavovaniu škodlivín a jedov z pečene. Neobsahujú žiaden cholesterol a ani obsah kalórií nie je príliš vysoký, čiže si ich pokojne a bez výčitiek môžete dopriať aj častejšie.

Z gaštanu sa dajú využiť plody, listy a dokonca aj kôra

Najčastejšie sa konzumujú plody gaštanu. Tie môžete jesť surové, varené alebo pečené. Ak ich chcete zjesť surové, musia byť dostatočné vyzreté a jemné. Treba ich však poriadne požuť. Pred samotným varením alebo pečením musíte gaštany najskôr umyť a narezať. Následne ich možno pripraviť podľa vlastnej chuti. Ak si ich chcete upiecť, narezané ich poukladajte na plech a upečte. Možno ich aj ugrilovať na rozžeravených uhlíkoch. Treba dať však pozor, aby nezhoreli. Môžete ich dať aj priamo na plech, položiť ho na rošt a cca 15 minút piecť za stáleho obracania.

listov gaštanu sa najčastejšie pripravuje nálev. Je veľmi účinný pri nádche, keď máme upchatý a zahlienený nos. Uľahčuje aj vykašliavanie hlienu. Z kôry sa zase varí odvar, ktorý priaznivo pôsobí proti hnačke, ba dokonca napomáha proti krvácaniu z tráviaceho traktu.

Gaštan je používaný aj v kozmetickom priemysle. Robia sa z neho krémy, mastičky, pleťové vody. Je pomocníkom aj v boji proti kŕčovým žilám. Krémy na tvár, obsahujúce gaštan, sú určené pre citlivú pokožku, pleť s rozšírenými a popraskanými žilkami, s náchylnosťou na zmeny teploty, na opuchy a podráždenie. Sú vhodné na celoročné používanie.

-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net, koko-tewan