Gaštanový pie
Korpus:
• 520 g hladkej múky • 300 g chladeného masla
• 2 žĺtky • 15 ml ľadovej vody • štipka soli
Náplň:
• 80 g masla • 500 g póru nakrájaného na kolieska • 300 g húb • 300 ml kuracieho vývaru
• 200 g nasekaných varených gaštanov • 100 ml bieleho portského vína
• 50 g hladkej múky • 4 strúčiky cesnaku • 1 lyžica dijonskej horčice
• nasekaný čerstvý tymian • soľ, mleté korenie • vajce na potretie
Postup:
Zmiešajte múku, maslo a ľadovú vodu so štipkou soli. Pridajte žĺtky a vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a dajte odpočinúť do chladničky. Na masle restujte pór cca 3 minúty, pridajte nakrájané huby, prelisovaný cesnak, tymian, korenie a soľ a restujte ďalšie 3 minúty. Vsypte múku, posmažte, primiešajte horčicu a portské víno. Vlejte vývar, priveďte do varu a varte za stáleho miešania do momentu zhustnutia. Primiešajte gaštany a dajte bokom. Rúru predhrejte na 190 °C. Cesto rozdeľte na dve nerovnako veľké polovice. Väčší diel cesta rozvaľkajte a použite na vyplnenie formy. Naplňte pripravenou vychladnutou náplňou. Rozvaľkajte druhú časť cesta a použite ho na uzavretie ako poklop. Okraje spojte a dôkladne uzavrite. V ceste utvorte 3 otvory pomocou špičky noža, aby mohla unikať para a cesto potrite rozšľahaným vajcom. Pečte do zozlatnutia cesta, približne 45 minút.
Zdroj: TESCOMA