Gaštan – pochúťka, ktorú ľudia milujú

 Gaštany patria k obľúbeným pochúťkam. Sú milované pre svoju jedinečnú chuť. V jesennom a zimnom období sú neodolateľnou maškrtou. Možno budete súhlasiť s tvrdením, že najlepšie sú pečené. Maškrtné jazýčky ocenia lahodné gaštanové pyré. Gaštanom sa najlepšie darí v miernom pásme a v bohatom množstve sa vyskytujú i u nás.
 

  • Smotanovo-biela maškrta sa ukrýva pod niekoľkými vrstvami

Hoci gaštan netreba obzvlášť predstavovať, zaujímavé je, že jedlá časť sa nachádza pod niekoľkými vrstvami. Pod pichľavým obalom sa nachádza hnedá „škrupinka“ a vnútorná koža, ktoré sú nejedlé. Ak sa chcete dostať ku chutnému vnútru, musíte sa prebojovať týmito vrstvami.
 

  • Populárne gaštany sú chutné, ale aj zdravé

Gaštany sú populárne vo viacerých kuchyniach, najmä pre ich jedinečnú chuť. Obsahujú pomerne veľa vody (asi 57 percent) a škrob. Nízky je obsah bielkovín a tukov (1%). Okrem toho je v gaštanoch zastúpený aj cukor. 100 gramov pochúťky dodá telu energiu v hodnote 210 kalórií.

Zloženie gaštanov je naozaj zaujímavé. V jesennom a zimnom období oceníte pomerne bohatý zdroj vitamínov skupiny B, ktoré pozitívne vplývajú na činnosť nervovej sústavy. Za zmienku stojí vitamín E, K a minerály v podobe železa, zinku, vápnika, draslíka a ďalších, ktoré v gaštanoch spoľahlivo nájdete. Pozitívom je, že gaštany môžu konzumovať diabetici aj ľudia praktizujúci bezlepkovú diétu.
 

  • Aké sú najlepšie?

Na trhu ich dostanete v rôznorodých podobách. Sušené, sterilizované, pražené, spracované do podoby pyré alebo rôznych pochúťok, výnimkou nie sú ani vákuovo balené. Skvelo sa hodia do sladkých i slaných jedál. Sú vhodnou prídavnou zložkou do polievok, mies alebo omáčok.

Pre prípravu pokrmov je dôležitá kvalita gaštanov. Mali by byť tvrdé, lesklé a bez povrchového poškodenia. Ak sa chystáte gaštany variť alebo piecť, stačí ich umyť pod prúdom vody a vyrezať drobnú štrbinku v tvare písmena X. Ak tak neurobíte, popraskajú vám.
 

  • Neodolateľné gaštanové pyré

Na jeho prípravu potrebujete: 250 g gaštanov, 2 deci mlieka, 40 g práškového cukru, vanilínový cukor, 1 čajová lyžička rumu, 2 deci šľahačky, pomaranč, hrozienka

Postup: Gaštany opláchnite a do každého narežte štrbinu v tvare písmena X. Potom ich vložte do hrnca, zalejte mliekom a uvarte. Keď sú mäkké, očistite ich a zmixujte. Pridajte práškový a vanilínový cukor. Nezabudnite na rum. Dochuťte pomarančom a hrozienkami.
 

  • Chutné gaštanové pyré

Suroviny: 1 kg gaštanov, 2 deci mlieka, 50 g masla, 150 g práškového cukru, vanilínový cukor, rum, smotana na šľahanie, čokoláda

Postup: Gaštany umyjeme a varíme domäkka. Očistíme, zmixujeme a prilejeme mlieko. V druhej miske vymiešame maslo s práškovým a vanilínovým cukrom, dochutíme rumom a zmiešame so zmixovanými gaštanmi. Dekoráciu robíme so šľahačky a kúskov čokolády.
 
M.