Gabo Kocák prináša nový pohľad na tradičné chute

 

Slovenská kuchyňa, preslávená svojimi mohutnými a výraznými chuťami, má hlboké korene v starých tradíciách. Napriek tomu v sebe skrýva nielen robustné chuťové zážitky, ale aj eleganciu a originalitu, ktorá sa odráža v jej pokrmoch. A keď sa do jej sveta ponorí taký majster kuchár, ako je Gabo Kocák, pripravte sa na nevšedný kulinársky zážitok, ktorý prevráti vaše očakávania hore nohami už od 7. septembra každú sobotu a nedeľu o 17.30 na televíznej stanici TV Paprika.

Gabo Kocák pristupuje k slovenskej gastronómii s rešpektom k tradícii, ale zároveň s kreativitou a inovatívnym duchom. Tradičné suroviny, ktoré sú základom slovenskej kuchyne, dokáže majstrovsky pretvoriť a upraviť podľa vlastných predstáv, čím im dodáva nový rozmer a oživuje ich pre súčasného gurmána. Jeho prístup k vareniu spája minulosť s prítomnosťou, čo vytvára jedinečné pokrmy, ktoré zostávajú verné slovenskému kulinárskemu dedičstvu, ale zároveň prinášajú moderný a svieži nádych. Ako sám Gabo hovorí: „Objavme spoločne históriu chutí Slovenska, krajiny plnej pokladov, ktoré sa vždy ukrývali v jednoduchosti a v každom súste, hrnci či na tanieri. Ponorme sa v čase, objavujúc tajomstvá a múdrosť našich predkov, ktoré sa odrážajú v jedlách, ktoré tak milujeme."

Jedným z týchto jedinečných pokrmov je aj farmársky kozí syr s grilovanými broskyňami, bazou čiernou a bylinkami – marinovanými reďkovkami, ktorý dokonale zosobňuje Gabovu schopnosť pretvárať tradičné chute do moderných kulinárskych zážitkov:

Ingrediencie:

200 g kozieho syra, 300 g čerstvých broskýň, 20 ml domáceho bazového sirupu (sušená baza), 10 g čerstvých byliniek, 20 g čerstvej reďkovky, 100 ml octu, 100 g cukru, 5 g kardamónu, 3 g bieleho sezamu, 3 g čierneho sezamu, 20 g masla, 10 ml sushi octu, 10 g morskej soli Maldon,  10 ml olivového oleja

Postup:

Broskyne rozkrojte na polovice a odstráňte kôstky. Reznú stranu posypte cukrom a potrite maslom, následne broskyne skaramelizujte na panvici alebo grile. Pripravte zálievku zmiešaním octu, bazového sirupu a sušenej bazy, pridajte kardamón a nechajte vychladnúť. Karamelizované broskyne poukladajte na tanier, pridajte kozí syr a zalejte pripravenou zálievkou a olivovým olejom. Reďkovku nakrájajte na tenké plátky, pridajte k broskyniam a jemne osoľte. Na záver posypte bielym a čiernym sezamom a dozdobte čerstvými bylinkami.

 

Tento recept je dôkazom, že aj tradičné suroviny môžu byť pretvorené do moderného a nezabudnuteľného jedla, ktoré osloví každého milovníka kvalitnej gastronómie. Ako Gabo dodáva: „V každom z týchto receptov je zapečatená múdrosť, tradícia a kreativita. Každá ingrediencia je ako stopa vyrytá v piesku času, odkazujúca na časy minulé a ľudí, ktorí tieto chute a ingrediencie zasadili do pôdy našej kultúry." Ak máte radi slovenskú kuchyňu alebo chcete objaviť niečo nové, nechajte sa inšpirovať jeho kreáciami už 7. septembra každú sobotu a nedeľu o 17.30 na TV Paprika.