Flambované jahňacie kotlety s hráškovým pyré a šalátom z pečených kapií
Na jeseň má každý labužník aspoň jeden zo svojich osvedčených receptov s jahňacím mäsom. Jahňacina, spolu so zverinou, totiž na jeseň tvoria neodmysliteľnú súčasť jedálničkov. Dodávajú energiu, zasýtia a nadchnú chuťové bunky. O recept na typickú jesennú pochúťku sa s vami podelí kuchárka Adie Srbová, ktorú môžete pravidelne sledovať na Mňam TV v relácii Sladká Adie.
Tip:
Jahňacina:
môžete ju jesť počas diéty
je výborným zdrojom bielkovín pre športovcov
vhodná je pre novorodencov aj pre malé deti
Ingrediencie:
1 kg jahňacích kotliet - hrebienok
2 hrste čerstvých byliniek (rozmarín, petržlen, pažítka)
80 g masla
1 dl brandy
hrsť pistácií
400 g mrazeného hrášku
4 červené kapie
2 lyžice slnečnicových semienok
1 lyžica nakladaných kapary
šťava z polky citróna
olivový olej
soľ
korenie
Postup:
Hráškové pyré
1. Do osolenej vriacej vody nasypte hrášok a blanšírujte asi 5 minút.
2. Hneď ho preceďte, a aby neprišiel o svoju krásne zelenú farbu, vložte ho na chvíľu do ľadovej vody.
3. Rozmixujte tyčovým mixérom. Ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
Pečené kapie
1. Kapie očistite a rozpoľte. Pri vysokej teplote ich opekajte šupkou dole až do čierna.
2. Preložte do misy a zakryte potravinárskou fóliou. Po chvíli čiernu šupku jednoducho zlúpnete.
3. Nakrájajte na dlhšie plátky alebo rezančeky. Nasucho opražte slnečnicové semienka, pridajte ku kapiám spolu s kapary a všetko premiešajte. Nakoniec ochuťte soľou, korením a kvapkou olivového oleja.
Flambované jahňacie kotlety
1. Pracujte s hrebienkami v celku, tuk neorezávajte, mäso osoľte.
2. Rozpáľte panvicu, pokvapkajte olejom a sprudka hrebienka opekajte zo všetkých strán. Nakoniec podlejte brandy a zapáľte. Alkohol nechajte vyprchať, stiahnite plameň a pridajte maslo. Vznikne tak omáčka z výpeku, brandy a masla.
3. Hrebienka nechajte odpočívať, aby nestratili šťavu. Vedľa nasekajte pistácie, bylinky a vložte do misky. V tejto zmesi potom hrebienka obaľte a môžete krájať na jednotlivé kotlety.
4. Podávajte na hráškovom pyré so šalátom z kapie.