Fazuľová polievka s údeným kolenom
Potrebujeme: 1 údené koleno (asi 1500 g), 200 - 250 g väčšej strakatej fazule, 2 mrkvy, 3 zemiaky, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, múka a olej na zápražku, 2 bobkové listy, majorán, mletá červená paprika, 5 zrniek čierneho korenia, mleté čierne korenie, soľ Ako na to: Umyté koleno dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou a spolu s bobkovým listom a celým korením uvaríme domäkka. Vyberieme ho, necháme trochu vychladnúť a mäso oberieme. Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme vo vode z kolena. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a kocky zemiakov. Keď je zelenina mäkká, z masti, nadrobno nakrájanej cibule, múky a mletej papriky urobíme zápražku a pridáme ju do vriacej polievky. Osolíme, ochutíme cesnakom, korením a majoránom. Nakoniec pridáme na malé kúsky nakrájané chudé mäso z kolena. Stanislav Hanus