Fazuľa obyčajná
Kultúrne odrody fazule sú amerického a ázijského pôvodu. Z Mexika a strednej Ameriky pochádzajú fazuľa obyčajná, fazuľa mesačná, fazuľa ohnivá a fazuľa ostrolistá. Z južnej Ázie pochádzajú fazuľa zlatá, fazuľa angularis a fazuľa mungo. Existuje niekoľko kultúrnych druhov fazuľa spolu s planými je ich okolo 200 druhov.
U nás pestované odrody patria k fazuli obyčajnej. Z hľadiska ich využitia ich môžeme rozdeliť na fazuľu poľnú, ktorá sa pestuje na zrelé semená a na fazuľu záhradnú, ktorá sa pestuje na zelené struky.
Fazuľa je jednoročná rastlina. Nevýrazný, bohato rozvetvený kolovitý koreň je blízko pod pôdnym povrchom.
Súkvetie je strapcovité po 2-8 kvetoch bielej, zelenobielej, červenej alebo ružovej farby. Kríčkové fazule dorastajú do výšky 0,3 - 0,5 m, ovíjavé 2 - 5 m Struky sa líšia tvarom i dĺžkou a väčšinou sú ohnuté v tvare šable.
Fazuľa je na pôdu náročnejšia ako iné strukoviny. Vhodné sú ľahko priepustné piesočnato-hlinité pôdy zásobené vápnikom a humusom. Fazuľa je teplomilná rastlina a najvhodnejšie oblasti na semeno sú pozemky orientované na juh v nižšej nadmorskej výške. Oblasti pre pestovanie fazule na zelené struky sú širšie. Vysieva sa na jar, optimálna teplota vzchádzania je okolo 18 °C. Pri pestovaní fazule v záhrade je možná aj ich letná sejba na neskorý zber strukov v septembri a októbri, vhodné sú na to skoré odrody.
Fazuľa je hodnotnou zložkou potravy pre vysoký obsah bielkovín (okolo 23 g na 100 g suchej fazule), vyše 60 g sacharidov, obsahuje všetky vitamíny skupiny B, železo, vápnik, draslík a fosfor.
Na liečebné účely sa zbierajú fazuľové chlopne, ktoré sa získavajú po otvorení dozretých strukov, zbavených semena, na špeciálnych strojoch. Chlopne musia byť slamovožlté, suché a bez škvŕn. Obsahujú triterpénové glykozidy, cholín, alantoín, organické kyseliny, kremičitany, minerálne látky. Droga má močopudný účinok, znižuje hladinu cukru v krvi. Je súčasťou čajovinových zmesí, liečiacich choroby obličiek, srdcové a reumatické ťažkosti a podporujú liečbu pri cukrovke. Z fazuľovej múky sa pripravovali aj horúce obklady na svrbiace ekzémy a ťažko hojace sa rany.
Využitie v kuchyni
Sušená fazuľa má veľmi dobrú skladovateľnosť, ale občas ju treba skontrolovať a vyradiť prípadné nečistoty. Hoci sa dá skladovať roky, Po určitom čase vplyvom chemických procesov stráca cenné látky, preto by sme ju nemali skladovať dlhšie ako rok. Pred varením fazuľu namáčame aspoň v trojnásobnom množstve vody, Pretože až o toľko zväčší svoj objem. Čas namáčania by nemal byť dlhší ako 12 hodín. Varíme pri nižšej teplote a solíme až na konci, lebo soľ bráni zmäknutiu fazule.
Zelené a žlté fazuľkové struky, ktoré patria k našej najvďačnejšej zelenine, musia byť mladé, krehké, mäsité, šťavnaté s málo vyvinutými semenami bez zreteľných vlákien. Zo suchej aj zo zelenej fazuľky môžeme variť rôzne polievky, prívarky a čoraz obľúbenejšie sú aj fazuľové šaláty. Je dobré vyskúšať aj menej známe druhy fazule, ktoré u nás dostať v konzervách, napr. červená fazuľa - hojne využívaná v Mexiku pri ich tradičnom jedle Chilli con carne (chil-li s mäsom). V Thajsku a v Číne je veľmi obľúbená čierna fazuľa s mierne sladkastou chuťou a dochucuje sa exotickými koreninami.
Recepty:
Zelená fazuľka s cibuľou a paradajkami
Potrebujeme: 600 g pokrájaných fazuľových strukov, 2 cibule, 5 paradajok, soľ, olej, trocha korenia, lyžicu hladkej múky, ocot, nasekanú zelenú petržlenovú vňať.
Pokrájanú cibuľu, fazuľku a olúpané paradajky opečieme na rozpálenom oleji, podlejeme horúcou vodou, osolíme, okoreníme a prikryté dusíme ešte asi 30 minút. Potom primiešame múku, podlejeme a ešte povaríme. Nakoniec podľa chuti pridáme trocha octu a posypeme zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom alebo s pečivom.
Pikantný fazuľkový šalát
Potrebujeme: cibuľu, 250 g zelenej fazuľky, 50 g oleja, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 100 g sterilizovanej kápie, ocot, soľ, mleté čierne korenie, kôpor.
Očistenú a na kolieska nakrájanú cibuľu chvíľu podusíme na oleji, pridáme paradajkový pretlak, soľ, mleté čierne korenie. Do zmesi pridáme v slanej vode uvarenú zelenú fazuľku a na kocky nakrájanú kápiu. Dochutíme octom a nasekaným kôprom. Premiešame a necháme vychladnúť.
Zelená fazuľka na smotane
Potrebujeme: 500 g očistených fazuľkových strukov, 1 Dl kyslej smotany, 50 g masla, 3 lyžice hladkej múky, soľ, ocot, 1 Dl mlieka, cukor, kôpor.
Fazuľkové struky nakrájame a dáme variť do osolenej vody, aby boli len zakryté. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, rozriedime studeným mliekom, primiešame k uvarenej fazuľke. Povaríme, dochutíme soľou, cukrom, octom, pokrájaným kôprom a smotanou.
Fazuľový šalát
Potrebujeme: 200 g suchej fazule, 2 cibule, 2-3 nakladané kyslé uhorky, 2 natvrdo uvarené vajcia, soľ, ocot, cukor, mleté čierne korenie, zelenú petržlenovú vňať.
Vopred namočenú fazuľu uvaríme do mäkka, no dáme pozor, aby sa nerozvarila. Pred dovarením ju osolíme, scedíme, necháme chvíľku odkvapkať. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, kyslé uhorky, podľa chuti mleté čierne korenie, cukor a soľ. Nakoniec vmiešame nadrobno nakrájané uvarené vajíčka, posypeme zelenou petržlenovou vňaťou a necháme chvíľu stáť v chladničke.
Fazuľová nátierka
Potrebujeme: 200 g uvarenej suchej fazule, cibuľu, soľ, olej, lyžičku chrenu, vegetu, sušenú drvenú šalviu.
Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme uvarenú fazuľu, osolíme, pridáme vegetu, trochu šalvie a chren. Trocha necháme vychladnúť, potom všetko rozmixujeme a ešte teplú podávame s chlebom.