Fazuľa je zdravá, ale má aj mínusy

 Rozpustná vláknina a fytochemikálie znižujú cholesterol a sú prevenciou srdcových ochorení. Aké sú ďalšie plusy a mínusy fazule?
Ak fazuľu pripravíte zdravým spôsobom, obsahuje minimum tukov, teda sa hodí aj do diétneho jedálnička. Je tiež vhodným zdrojom na doplnenie rastlinných proteínov do tela. Preto je fazuľa alternatívou bielkovín pre vegetariánov a vegánov. Obsahuje aj viaceré vitamíny, minerály a stopové prvky.

Nízky glykemický index zabráni kolísaniu cukru v krvi

Po skonzumovaní fazule budete dlho pociťovať sýtosť. Je to preto, lebo obsahuje vlákninu a bielkoviny. Teda má nízky glykemický index, ktorý udržuje stabilnú úroveň krvného cukru a vy sa tak vyhnete prejedaniu. Ak chudnete, fazuľa nesmie vo vašom jedálnom lístku chýbať.

Antioxidanty chránia pred rakovinou

Aj fazuľa je zdrojom antioxidantov, ktoré chránia pred civilizačnými ochoreniami. Podľa vedcov by sme mali skonzumovať 3 porcie fazule týždenne a ochránime sa pred vznikom rakovinových ochorení.

Vláknina bojuje proti zápche

V tomto smere opäť účinkuje vláknina. Ak jej skonzumujete dostatok, nebudete mať problém s nepravidelnou stolicou. Príjem vlákniny však treba doplniť dostatočným pitím vody počas dňa, aby mohla správne fungovať.

Pripravíte ju pomerne rýchlo a jednoducho

Existuje veľa druhov fazule, ktoré sa odlišujú chuťou, arómou, čiastočne i obsahom zastúpených látok, ale aj dobou prípravy. Ak máte nedostatok času, siahnite napríklad po mungo fazuli, ktorá je pripravená pomerne rýchlo. Navyše fazuľa je univerzálnym druhom potraviny, ktorý sa dá použiť do polievok, rizota či dokonca ako príloha.

Má fazuľa aj mínusy?

Najčastejšie sa hovorí o nadúvaní, ktorému sa však dá predísť. Teda strukoviny nejesť spolu s pečivom a použiť niektoré bylinky, ktoré plynatosť eliminujú, ako napríklad rascu či fenikel. Pred prípravou treba fazuľu dôkladne namočiť, vodu zliať a uvariť ju v čerstvej vode.

-w-