Farmársky kozí syr s grilovanými broskyňami

Ingrediencie:

200 g kozieho syra, 300 g čerstvých broskýň, 20 ml domáceho bazového sirupu (sušená baza), 10 g čerstvých byliniek, 20 g čerstvej reďkovky, 100 ml octu, 100 g cukru, 5 g kardamónu, 3 g bieleho sezamu, 3 g čierneho sezamu, 20 g masla, 10 ml sushi octu, 10 g morskej soli Maldon,  10 ml olivového oleja

Postup:

Broskyne rozkrojte na polovice a odstráňte kôstky. Reznú stranu posypte cukrom a potrite maslom, následne broskyne skaramelizujte na panvici alebo grile. Pripravte zálievku zmiešaním octu, bazového sirupu a sušenej bazy, pridajte kardamón a nechajte vychladnúť. Karamelizované broskyne poukladajte na tanier, pridajte kozí syr a zalejte pripravenou zálievkou a olivovým olejom. Reďkovku nakrájajte na tenké plátky, pridajte k broskyniam a jemne osoľte. Na záver posypte bielym a čiernym sezamom a dozdobte čerstvými bylinkami.

 

Tento recept je dôkazom, že aj tradičné suroviny môžu byť pretvorené do moderného a nezabudnuteľného jedla, ktoré osloví každého milovníka kvalitnej gastronómie. Ako Gabo dodáva: „V každom z týchto receptov je zapečatená múdrosť, tradícia a kreativita. Každá ingrediencia je ako stopa vyrytá v piesku času, odkazujúca na časy minulé a ľudí, ktorí tieto chute a ingrediencie zasadili do pôdy našej kultúry." Ak máte radi slovenskú kuchyňu alebo chcete objaviť niečo nové, nechajte sa inšpirovať jeho kreáciami už 7. septembra každú sobotu a nedeľu o 17.30 na TV Paprika.