Farebný príbuzný špenátu

Mangold je stonková zelenina, ktorú poznali už starí Rimania. Jeho listy totiž majú podobné uplatnenie ako urastený špenát a silné šťavnaté stonky možno v kuchyni použiť namiesto špargle. Dokonca svojou chuťou vraj pripomína orechy. Poznáme dva druhy tejto skvelej zeleniny – stonkový a listový mangold.

Namiesto špenátu môžete vyskúšať mangold zelený, konkrétne odrodu Gewone, ktorá má belavo sfarbené stopky a chutné listy. Okrem už spomínaných druhov existujú tiež odrody, ktorých listy sú celé sfarbené do fialova či purpurova. Často sa pritom môžete stretnúť s názvami, ako je mangold dúhový, mangold farebný alebo napríklad mangold záhradný.

Výhody mangoldu

    • neobsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá v nadmernom množstve telu škodí, hlavne tehotným ženám
    • vitalizuje mozog a nervy
    • odstraňuje nervozitu a únavu, zlepšuje koncentráciu
    • odstraňuje tráviace problémy a detoxikuje črevá
    • znižuje hladinu cukru v krvi
    • posilňuje imunitu, srdce a svaly
    • spevňuje kosti a zuby
    • stimuluje krvotvorbu a okysličovanie buniek

Vedeli ste, že: pre mangold je typická aróma ako pri repe, ktorú spôsobuje betaín. Kilogram čerstvého mangoldu obsahuje okolo 350 miligramov vitamínu C (polovica v porovnaní so špenátom), je však bohatší na vápnik a horčík.

Info: mangold je menej výdatný a oveľa citlivejší na chlad, preto nie je taký rozšírený ako špenát.

Cestoviny s mangoldovým pestom

Pochutnajte si na skvelých cestovinách s vysokým obsahom bielkovín a skvelým mangoldovým pestom. Je to naozajstná lahôdka.

Suroviny:
    • 150 g mangoldu (iba listy bez stoniek),
    • 20 g vlašských orechov,
    • olivový olej,
    • ½  strúčika cesnaku,
    • soľ,
    • citrónovú šťavu,
    • Prodietix tagliatelle

Postup
Vlašské orechy opečte na sucho na panvici. Na pesto spoločne rozmixujte vychladené orechy, pokrájané listy mangoldu, olivový olej a cesnak. Dochuťte soľou a citrónovou šťavou. Podávajte s Prodietix cestovinami tagliatelle.

Farebný šalát z mangoldu

Z mangoldových listov a stoniek sa dá pripraviť tiež celá rada chutných šalátov. Každý si do nich pridáva zeleninu a ďalšie prísady podľa vlastnej chuti. Môžete však vyskúšať aj náš recept, na ktorého prípravu budete potrebovať:

    • 12 listov mangoldu aj so stonkou,
    • 2-3 stonky zeleru,
    • papriku,
    • jarnú cibuľku,
    • ½ strúčika cesnaku,
    • biely jogurt,
    • krutóny z proteínového chlebíka,
    • soľ a čierne korenie.

Mangold najprv umyjeme, zrežeme stonky a spolu s listami nakrájame na menšie kúsky. Do misky pridáme nakrájaný zeler, papriku a jarnú cibuľku. Pripravíme si zálievku z bieleho jogurtu, do ktorého  pridáme prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie (môžete použiť aj biele korenie, ak by vám tam vadili tmavé bodky). Pripravenou zmesou polejeme šalát, prípadne môžeme pridať pripravené krutóny z opečeného chlebíka. Ak chceme zálievku vynechať, stačí zeleninu dochutiť pridaním kvapky olivového oleja, korením či rôznymi obľúbenými bylinkami.