Farby. Viete, čo symbolizujú?

Modrá. Zelená. Ružová. Čierna. Každá má svoj význam a vplyv. Viete, ako jednotlivé farby pôsobia?

Modrá
Modrá farba navodzuje relaxáciu. Pri pohľade na modrú sa srdcový tep spomalí, preto je vhodná napríklad do spálne alebo ako farba pre posteľnú bielizeň. Ľudia, ktorí obľubujú modrú, sú väčšinou introverti.

Červená
Oheň, sila a vášeň. Presne to symbolizuje červená farba. Ak máte radi červenú, svoj život žijete vášnivo a s radosťou. Ste extroverti s vrodeným temperamentom. Pri pohľade na červenú farbu sa zvyšuje pulz i krvný tlak, preto nie je vhodná pre výbušné typy osobností.

Jemne ružová
Ružová je väčšinou obľúbenou farbou žien. Aj keď sa pomaly dostáva aj do mužských šatníkov. Vyjadruje miernosť, citlivosť, introvertnosť. Ak si oblečiete jemnú ružovú, budete vyzerať prívetivo, jemne, citlivo.

Oranžová
Oranžová je pomerne populárnou farbou, ktorá poteší a podporí tvorivosť. Symbolizuje radosť zo života, družnosť. Jemnejšie odtiene oranžovej vyjadrujú zmyselnosť, energickosť, optimizmus. Sýtejšie aktivitu, spoločenskosť, vnímavosť. Ak vás trápi únava, oranžová spoľahlivo povzbudí.

Žltá
Žltá. Spojená so slnkom a svetlom. Farba, ktorá dokonale predstavuje optimizmus, radosť, úsmev, spontánnosť. Určite nie je vhodnou farbou do kuchyne, ak sa snažíte schudnúť, pretože podporuje chuť do jedla. Naopak, žltá pomáha zlepšiť náladu a pomôže zmierniť strach, úzkosť.

Hnedá
Hnedá je vo svojej podstate pozitívnou farbou. Je symbolom hodnôt ako tradície, stabilita, jednoduchosť. Svetlohnedá pôsobí mierne až neutrálne, tmavohnedá vyjadruje realitu, stabilitu, tradície a spoľahlivosť.

Zelená
V človeku evokuje pokoj. Je farbou harmónie a pohody. Zelená pôsobí prirodzene a navodzuje rovnováhu. Svetlé odtiene pôsobia pozitívne, mladistvo a veľmi optimisticky. Tmavozelená značí sebavedomie, asertivitu, silu, vytrvalosť. Je ideálnou farbou do spálne a miestností, ktoré sú určené na oddych.

Fialová
Je farbou duchovnosti, ale aj extravagancie. Túto farbu radi nosia ľudia, ktorí chcú vyniknúť. Jemná fialová však pôsobí žensky, tmavá extravagantne, tajomne až magicky.

Sivá
Vyvoláva emócie ako únavu, apatiu a ľahostajnosť. Môže vyjadrovať monotónnosť až nudu. Ušľachtilo a elegantne pôsobia svetlé odtiene sivej, tmavé sú skôr vyjadrením vážnosti a elegancie.

-m-
Obrázok: freedigitalphotos.net, Ambro