Falafel a Baba Ganoush

Čas prípravy: 45-60 minút
Porcie: 4
Ingrediencie:

•    240 g cíceru (sušená hmotnosť 240 g)
•    240 g Cannellini alebo prípadne biela fazuľa (sušená hmotnosť 240 g)
•    0,5 ks bielej cibule
•    0,5 zväzku nasekaného koriandra
•    0,5 lyžičky Kotányi kurkumy
•    1 lyžička Kotányi mletej rasce
•    Štipka morskej soli Kotányi mlynček
•    Štipka čierneho korenia Kotányi mlynček
•    2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Pre Baba Ganoush:
•    2 ks baklažánu
•    2 ks strúčiky čerstvého cesnaku
•    1 polievková lyžica šťavy z čerstvého citróna
•    3 polievkové lyžice tahini (sezamová pasta)
•    3 lyžice olivového oleja
•    Štipka morskej soli Kotányi mlynček
•    Štipka čierneho korenia Kotányi mlynček
•    1 lyžička Kotányi mletej rasce


Prípravné kroky:
1. Naplánujte si nejaký čas na prípravu Baba Ganoush. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Baklažány umyte, odrežte konce a prekrojte na polovice. Plech vysteliete papierom na pečenie a položíte naň polovice baklažánu dužinou nahor.
2. Pečiete ich 50 minút. Potom vyberiete a necháte vychladnúť. Cesnak pretlačíte. Vyberte dužinu z baklažánu a vložte do misky.
3. Pridajte tahini, citrónovú šťavu, cesnak, štipku soli a korenia, rascu a teraz všetko rozmixujte na jemno mixérom.
4. Na falafel zmiešate v miske cícer a fazuľu spolu s nadrobno nakrájanou bielou cibuľou a dochutíte rascou, citrónovou šťavou, štipkou kurkumy, soľou a korením a potom tyčovým mixérom najemno rozmixujte.
5. Potom vmiešajte nadrobno nasekaný koriander. Rukami tvarujte falafelové guľky a ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
6. Teraz falafel pečte pri 180° 15-20 minút. Potom nechajte vychladnúť, falafel tak bude pevnejší.