Falafel a Baba Ganoush
Čas prípravy: 45-60 minút
Porcie: 4
Ingrediencie:
• 240 g cíceru (sušená hmotnosť 240 g)
• 240 g Cannellini alebo prípadne biela fazuľa (sušená hmotnosť 240 g)
• 0,5 ks bielej cibule
• 0,5 zväzku nasekaného koriandra
• 0,5 lyžičky Kotányi kurkumy
• 1 lyžička Kotányi mletej rasce
• Štipka morskej soli Kotányi mlynček
• Štipka čierneho korenia Kotányi mlynček
• 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Pre Baba Ganoush:
• 2 ks baklažánu
• 2 ks strúčiky čerstvého cesnaku
• 1 polievková lyžica šťavy z čerstvého citróna
• 3 polievkové lyžice tahini (sezamová pasta)
• 3 lyžice olivového oleja
• Štipka morskej soli Kotányi mlynček
• Štipka čierneho korenia Kotányi mlynček
• 1 lyžička Kotányi mletej rasce
Prípravné kroky:
1. Naplánujte si nejaký čas na prípravu Baba Ganoush. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Baklažány umyte, odrežte konce a prekrojte na polovice. Plech vysteliete papierom na pečenie a položíte naň polovice baklažánu dužinou nahor.
2. Pečiete ich 50 minút. Potom vyberiete a necháte vychladnúť. Cesnak pretlačíte. Vyberte dužinu z baklažánu a vložte do misky.
3. Pridajte tahini, citrónovú šťavu, cesnak, štipku soli a korenia, rascu a teraz všetko rozmixujte na jemno mixérom.
4. Na falafel zmiešate v miske cícer a fazuľu spolu s nadrobno nakrájanou bielou cibuľou a dochutíte rascou, citrónovou šťavou, štipkou kurkumy, soľou a korením a potom tyčovým mixérom najemno rozmixujte.
5. Potom vmiešajte nadrobno nasekaný koriander. Rukami tvarujte falafelové guľky a ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
6. Teraz falafel pečte pri 180° 15-20 minút. Potom nechajte vychladnúť, falafel tak bude pevnejší.