Fakty a mýty o zdravom spánku. Čo je na nich pravda?

Zdravý a kvalitný spánok ide ruka v ruke nielen s fyzickou, ale aj duševné pohodou človeka. Spánok samotný však sprevádza obrovský počet mýtov, ktorých dodržiavanie má za následok úplne opačný efekt, než aký by sme očakávali. O ktorých mýtoch je reč?

  • Kvalitný spánok dosiahneme len za úplného ticha a tmy

Hoci je pravda, že by sme počas spánku či pri zaspávaní nemali mať zapnuté žiadne rušivé elementy, slabé svetlo či tiché melódie a tóny nám na kvalite spánku celkom iste neuberú. Skôr naopak, koľkokrát za pomoci upokojujúcich zvukov dosiahneme lepšie výsledky. To sa prejavuje najmä u malých detí. Tie sú vo veku, kedy sa ešte len učia spať bez rodičov v tej istej izbe, sú nepokojné a so zaspávaním majú nemalé problémy. “U našich zákazníkov majú obrovský úspech hračky rady Cloud B. Ide o rad špeciálne vyvinutý pre pokojné zaspávanie malých detí. Novinkou v našom e-shope je aktuálne Chameleon Karlík, ktorý svieti a hrá upokojujúce zvuky, aby deti ľahšie zaspávali. Telo Karlíka mení v tme farby vďaka zabudovaným bezpečným LED žiarovkám. Zvuky a svetielkovanie zastavuje automaticky po štyridsiatich piatich minútach, a navodzujú tak ideálne prostredie pre hlboký a pokojný spánok. “, hovorí Marcel Pech, marketingový riaditeľ predajca hračiek Pexi.

  • Dobrý spánok trvá minimálne osem hodín

Osemhodinový spánok patrí medzi najrozšírenejšie mýty vôbec. To, koľko hodín spánku dospelý jedinec potrebuje, sa u každého líši. Niekomu stačí hodín päť, niekto sa neuspokojí ani s deviatimi. Zásadné je však, nakoľko je taký spánok kvalitný a či prebehnú všetky fázy spánku, ktoré prebehnúť mali. Iste sa vám už niekoľkokrát stalo, že ste boli prebudení po štyroch hodinách a cítili ste sa úplne svieži, a inokedy ste zasa spali hodín dvanásť a pripadalo vám, že by ste ďalších dvanásť potrebovali. Jedným z dôvodov, prečo to tak bolo, mohol byť napríklad fakt, že ste boli vyrušení uprostred NREM fázy. Jeden cyklus, kedy sa vystriedajú všetky fázy spánku, trvá okolo hodiny a pol. Skúste teda vstávať tak, aby sa doba spánku rovnala násobku hodiny a pol.

  • Pohár vína pred spaním pomáha k lepšiemu spánku

Pohár vína je veľmi rozšíreným spôsobom, ako pred spaním navodiť ospalosť. Niektorí doktori ho dokonca odporúčajú zo zdravotných dôvodov. Faktom však je, že kvalitu spánku víno ovplyvňuje skôr negatívne. Možno sa budete cítiť viac ospalí a ľahšie zaspíte, spánok ako taký však bude konštantný, budete sa častejšie prebúdzať uprostred noci a ráno sa budete cítiť unavení. Odporúča sa alkoholu niekoľko hodín pred spaním vyhnúť a nepreháňať to ani s toľko proklamovanými bylinkovými čajmi. Najnovšie štúdie americkým vedcov totiž nepreukázali, že by tieto bylinné čaje mali akýkoľvek pozitívny účinok na zaspanie.

  • Základná spánková hygiena

Ak máte problémy so spánkom, nezabúdajte dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Vo večerných hodinách nie je vhodné piť akékoľvek kofeínové nápoje a neodporúča sa ani konzumácia ťažkých jedál. K večeru teda voľte ľahšie jedlá, zvyčajne bez príloh ako sú knedle, ryža, cestoviny, pečivo a pod. Taktiež je dôležité aspoň približne dodržiavať dobu, keď chodíte spať a kedy vstávate. Telo si na tento rytmus zvykne a po určitej dobe nebude pri zaspávaní toľko vzdorovať. Lekári tiež radia pred spaním necvičiť. Posledná športová aktivita by mala prebiehať cca tri až štyri hodiny pred tým, než si pôjdete ľahnúť.