Existuje anjel strážny?

 

Nech pri mne stoja všetci anjeli strážni! Poviete si, keď práve stojíte pred vážnym rozhodnutím, od ktorého závisí veľa, keď na vás čaká zložitá skúška, či situácia, z ktorej máte až bolesti brucha, čo sa tak snažíte, aby všetko dobre dopadlo. Koľko viery sa môže nachádzať v takejto už asi neuvedomene vyslovenej vete? Naozaj sa spoliehame na silu nejakých anjelov, alebo sa spoliehame na svoju vlastnú a prosbu k anjelom strážnym vyslovujeme už len ako rutinnú formulku?
V detstve si každý z nás anjelika predstavil ako rozprávkovo čarovnú postavu s krídelkami, odetú celú v bielom. Boli pre nás stelesnením dobra a pomoci a často sme pred spaním spolu s našimi rodičmi odriekali krátku modlitbu: anjeličku, môj strážničku... Alebo sme ich vídali po boku Svätého Mikuláša a čerta, z ktorého sme mali hrôzu. A práve usmievavý anjelik nám umožnil zbaviť sa tohto strachu a smelo sme tak mohli zarecitovať básničku. Ale čo ak anjeli neboli súčasťou iba tých detských čias, čo ak sú tu s nami stále a iba vďaka nim si večer môžeme povedať: tento deň sa mi ozaj vydaril a aké veľké šťastie som mal... Ako anjel v skutočnosti vyzerá a či vôbec existuje dnes nevie stopercentne asi nikto. Preto si oprávnene môžeme klásť otázku: prečo by sme mali veriť v nejakých anjelov, dokonca v ich silu a ochranu? Odpoveď, hoci sa javí ako nemožná, je celkom prostá a jednoduchá: Pretože aj naša existencia je rovnako výnimočná! Opýtate sa, čo je na tom také výnimočné, že existujete, žijete na tomto svete, chodíte do práce, do školy. Ale čo na tom nie je výnimočné? To, že svoju existenciu pokladáme za samozrejmú my, ešte o ničom nenasvedčuje. A preto, ak veríme a vlastne sme svedkami vlastnej existencie, prečo by sme nemohli uveriť v silu anjelov, ktorí sú našimi strážcami?
Nikdy som neverila takmer ničomu. A teraz pevne stláčam v ruke drobného anjelika, ak po niečom veľmi túžim, ak sa niečoho bojím alebo jednoducho potrebujem usmerniť. Skutočne neviem, či tento môj anjelik oplýva nejakou zvláštnou silou alebo mi akýmsi nevysvetliteľným spôsobom dodáva energiu. Vo veľkej miere to podľa mňa závisí od vlastného presvedčenia a od veľkosti viery človeka. Ak chcem, aby mi niečo vyšlo a verím, že práve vyslanie modlitby k môjmu anjelikovi mi pomôže, tak mi to skutočne pomôže, alebo si to takto celé zdôvodním. Možno to súvisí s putom k človeku, ktorý vám takého anjelika podaroval. V každom prípade by som sa ľuďom s vierou v anjelov neposmievala. Pretože ak veríte v silu a existenciu samého seba, ktorá ani náhodou nie je samozrejmá, takisto môžete veriť sile nadprirodzenej bytosti.
Koniec koncov, viera, nech ide o jej akúkoľvek podobu, je pre človeka dôležitá, predstavuje oporný bod, o ktorý sa môže a potrebuje z času na čas oprieť každý z nás.
 
Mária Dunajčanová