Estragón dochutí rozličné pokrmy a podporí trávenie

Palina dračia je ako korenina neodmysliteľnou súčasťou francúzskej kuchyne. Známy je palinový ocot, ktorý sa dá jednoducho pripraviť aj v pohodlí domova.
Palinu si môžete dopestovať v záhrade, na balkóne či terase. Rastlinka má rada teplo, svetlo a vlhkú pôdu bohatú na živiny. Vyberte si však francúzsky estragón, ktorý je chutnejší, pretože existuje aj ruský variant. Ak sa rozhodnete dať estragónu šancu, budete mať k dispozícii koreninu, ktorá dodá jedlám nezabudnuteľnú chuť a navyše má aj pozitívne účinky na zdravie. Čerstvá rastlina je bohatá na vitamín C, jód a ďalšie zdraviu prospešné látky.

Do akých jedál sa hodí?

Korenina, ktorá pochádza z oblastí Ázie, sa hodí na ochutenie viacerých pokrmov. Často je súčasťou šalátového korenia. Jedinečnú chuť dodá polievkam, hydine, rybám, strukovinám, ale aj baranine či jahňacine. Vo francúzskej kuchyni estragónom dochucujú jedlá na báze syrov, ale pridávajú ho aj do nátierok a majonéz. Skvelo chutia aj zemiaky dochutené estragónom.

Ocot z estragónu

Z paliny dračej sa často pripravuje ocot, ktorý možno použiť na dochutenie jedál. Príprava je jednoduchá. Ak patríte medzi zberateľov, tak sa zbiera listnatá časť paliny. Dôležité je však vystihnúť obdobie ešte pred kvitnutím. Palinu dračiu dáme do uzatvárateľnej nádoby a zalejeme octom. Po niekoľkých dňoch precedíme, uzatvoríme a používame. Tento ocot je výborný aj ako nálev pri sterilizovaní zeleniny.

Účinky estragónu

Palina má pozitívne účinky na tráviaci trakt a podporuje chuť do jedla. V ľudovom liečiteľstve sa používala aj pri riešení problémov s cievnym systémom, ako napríklad kôrnatením tepien.
Po paline siahnite aj v prípade, že vás bolia zuby. Je známa obsahom anestetickej látky s názvom eugenol. Používa sa aj ako prostriedok proti hlístam a črevným parazitom. Prináša úľavu pri kŕčoch. V dávnych časoch sa čerstvé vetvičky žuli, a tak slúžili na osvieženie dychu. Ak si čaj doprajete večer, podporí spánok.
Palina ako korenina a liečivá bylinka má schopnosť znížiť vysoký krvný tlak, ktorý je častou príčinou srdcových chorôb. Zároveň pôsobí diureticky, čiže prospieva aj obličkám.

Čaj z paliny dračej

Keďže palina je aj liečivá rastlina, pripravuje sa z nej nálev. Zvyčajne sa odporúča piť 2-3 šálky denne.

-w-
http://www.freedigitalphotos.net/images/Herbs_and_spices_g68-Sage_In_Wooden_Mortar_Garlic_Pepper_And_Cloves_On_Sackcloth_p131991.html