Ergonomická myš ako prevencia bolestí zápästia: Predíďte karpálnemu tunelu

Súčasný technologický svet sa novodobými inováciami snaží nesporne stať nenahraditeľnou súčasťou každej pracovnej pozície, čím sa do povedomia bežných používateľov technológií dostávajú odvrátené strany počítačového komfortu. Účinným riešením v boji proti neutíchajúcim bolestiam zápästí sú zatiaľ menej obľúbené ergonomické počítačové myši.

Prirodzená poloha

Klasické počítačové myši sú charakteristické svojím jednoduchým tvarom, ktorý vyžaduje od používateľa zaujať výrazne neprirodzenú polohu, a to nielen zápästia, ale aj skrúteného predlaktia. Pri výkone technologicky zameraných profesií ostáva telo v tejto bolesť vyvolávajúcej polohe často aj viac ako osem hodín denne, preto je nutné zvážiť predovšetkým zdravotné riziká vyplývajúce z povahy vašej práce. Nepretržitá práca s klasickou myšou vedie k bolestiam rúk, zápästí, predlaktí, lakťov i ramien, nehovoriac o obmedzujúcom mravčení v prstoch či nepríjemnom tlaku v oblasti zápästí. Odborníci označujú prácu s počítačom za namáhavú činnosť, ktorú nevedomky vykonávame na úkor zdravia svalového a šľachového systému. Pri práci s ergonomickou myšou je dokázané, že vďaka úchopu celou plochou dlane je zápästie menej namáhané, pretože časť záťaže pripadá aj na rameno. Naturálnejšia poloha tela sa tak postará o zmiernenie pretrvávajúcich bolestí, ale ergonomická myš dokáže pôsobiť najmä ako prevencia proti typických počítačovým komplikáciám.

Zdroj: unsplash.com

Je to o zvyku

Ergonomická myš sa už na prvý pohľad značne líši svojím skeletom a konštrukciou, čím u potenciálnych používateľov vzbudzuje pocit vyššej náročnosti používania v porovnaní s bežnou počítačovou myšou. Opak je však pravdou a ergonomická myš nepatrí k zariadeniam, ktoré si vyžadujú niekoľkostranové manuály. Prechod z klasickej myši na ergonomickú však dokáže potrápiť, a to najmä tých, ktorí denne pracujú s rovnakým typom myši. Zvyčajne už po týždni pracovného používania sa ergonomická myš stáva prirodzenejšou súčasťou vášho pracovného tempa, avšak je potrebné pripraviť sa aj na dočasné zníženie efektivity v súvislosti s touto zmenou.

 

Proti karpálnemu tunelu

Syndróm karpálneho tunela sa v posledných rokoch zaradil na zoznam ochorení z povolania, pri ktorých však možno ešte včas zasiahnuť. Prvotné príznaky, ktoré by ste nemali ignorovať sú predovšetkým mravčenie až tŕpnutie prstov, ostré bodavé bolesti v končekoch prstov či postupne slabnúce zovretie do päste. Práve používanie ergonomickej myši dokáže predísť akútnemu narušeniu nervov a bolestiam v zápästí. V ponuke e-shopov nájdete ergonomické myši od svetových značiek, v rôznych farebných prevedeniach, pre ľavákov i pravákov a aj s možnosťou bezdrôtového pripojenia.

Zuzana Bánska