Emočne stresory

Emočný stres je spôsobený myšlienkami, preto je dôležité naučiť sa spoznávať svoje myšlienky a emócie. Každý človek zažil situáciu, ktorá ho znepokojila, nahnevala, či vyvolala v ňom strach. Následne prišla úzkosť, hnev, prípade zúfalstvo. Ako reagovalo telo? Rozbúšilo sa srdce, objavila sa bolesť v hrudi, zvýšil sa tlak krvi, pridala sa únava, ospalosť, alebo naopak nespavosť..., známe stresové reakcie. Človek v takom stave nekoná racionálne, podľahne panike a robí chyby. To všetko sa podpisuje pod vznik chorôb, ktoré nevznikajú v dôsledku vírusov, či baktérii, ale ich príčinou sú myšlienky.

Stres spôsobený nedostatkom času
Hodiny dnes máme všade, na veži, na námestí, v banke, na stanici, na ruke, či v mobile... Súťažíme s časom: „Veď čas sú peniaze,“ vedome, či nevedome sa stávame jeho otrokom. Stres z nedostatku času je rovnako nebezpečný, ako ostatné formy stresu. Ako si môžeme pomôcť? Nebrať si viac povinností než sme schopní zvládnuť, nenechať sa dotlačiť do nereálnych situácii a naučiť sa hospodáriť s časom. Každý človek by mal poznať svoje predpoklady, dispozície pre tú- ktorú činnosť, čo je dôležité najmä pri výbere povolania, či zamestnania.

Stres z očakávania
Tento typ stresu je vyvolaný negatívnymi myšlienkami, očakávaním toho najhoršieho. Aj keď sa nič z týchto negatívnych predpovedí a katastrofických scenárov nesplní, takíto ľudia sú neustále ustarostení a časom podľahnú chorobám. Ako sa zbytočným starostiam vyhnúť? V prvom rade sa treba zbaviť pocitu, že sme najdôležitejší a zodpovední za všetko, čo sa okolo nás deje. Naše starosti nič nezmenia, svet pôjde ďalej aj bez nás a navyše nikto nemá rád ľudí s „čiernymi myšlienkami.“ Pozerajme na seba a na život s nadhľadom. Neberme sa príliš vážne a prísne.

Stres z úzkosti
Aj strach z úzkosti vedie k stresu. Ak máme strach pociťujeme, že srdce nám bije ako zvon, zrýchli sa dych, stiahne sa žalúdok. Ľudia v takej situácii zvyknú hovoriť: „To je šialené, ja sa z toho zbláznim.“ Napätie, strach, úzkosť, idú ruka v ruke a  k vzniku ochorenia je len krok. Preto je potrebné poznať svoje rekcie, svoje myšlienky a všetko, čo nám spôsobuje náchylnosť k negatívnemu stresu. Zdraví ľudia musia prijať fakt, že všetko sa mení, istota neexistuje. Napriek tomu by nemali dovoliť, že ich život, kedy sú šťastní, sa obmedzí, len na víkendy, či pár dní dovolenky.

Život prináša veľa prekážok, ich zvládanie vôbec nie je ľahké. Tiež je pravda, že oveľa lepšie sa radí iným, než sebe. Pozor, ak je toho veľa, začíname sa v negatívnych emóciách topiť.
Telo reaguje na myšlienky, emócie a pocity. Negatívne emócie dajú o sebe rýchlo vedieť prostredníctvom tela, ktoré sa snaží povedať, že niečo nie je v poriadku, preto je dôležité naučiť sa rozpoznať svoje emócie a vedieť, ako sa s nimi správne naložiť. Úzkosť vyvoláva strach a ten často pramení z nevedomosti. Aj v tomto prípade sú informácie nevyhnutné a cenné, prispejú k eliminácii stresu, celkovej harmónii a v konečnom dôsledku pozitívne ovplyvnia zdravie.

Autor: Anna Čunderlíková