Éčka v potravinách: ktorým je lepšie vyhýbať sa?

 Éčka sú prídavné látky v potravinách, vďaka ktorým lepšie chutia, vyzerajú, či voňajú. Niektoré éčka sú bezpečné a nepredstavujú žiadny problém, napríklad chlorofyl získaný z rastlín alebo včelí vosk.

Potom sú tu prídavné látky, ktoré sú legislatívou povolené, ale môžu mať nežiaduce účinky, napríklad u detí, alergikov či astmatikov. Vylúčené nie sú ani reakcie u zdravých ľudí. Pri viacerých aditívach existujú tzv. prípustný denný príjem. Avšak pre bežného človeka, ktorý konzumuje vysoko priemyselne spracované potraviny, je takmer nemožné zistiť, aké množstvo konkrétnej prídavnej látky denne prijal.

Príkladom môže byť napríklad červené farbivo E124, kde Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovil dennú dávku na 0,7 mg na kilogram telesnej váhy. Keďže toto éčko je v mnohých potravinách, ktoré môže človek pokojne zjesť počas jedného dňa, ako napríklad údeniny, jogurty, sladkosti, sladké limonády sladené arašidy či ryby, denný príjem môže byť vysoký.


Zdroj foto: freepik.com

Ak sa snažíte stravovať zdravo, potom konzumujete prevažne základné potraviny, ktoré éčka neobsahujú, poprípade iba také, ktoré sú prírodné. Zároveň platí, že ak si popri zdravej, pestrej a vyváženej strave dáte občas aj nejakú potravinu s aditívami, vaše telo sa s tým bez väčších problémov vysporiada.

Kľúčové je teda čítať etikety a vyhýbať sa vysoko priemyselne spracovaným potravinám, pre ktoré je charakteristický dlhý zoznam použitých ingrediencií. Úplné minimum, ktoré môžeme urobiť, je, nekupovať tie, ktoré obsahujú potenciálne najnebezpečnejšie prídavné látky. Ktoré sú to?

E124 - Ponceau 4R (potravinárska červeň 7, košenilová červeň A)

Táto prídavná látka je syntetické červené farbivo, vyprodukované z kameňouholného dechtu, ktoré sa používa v pestrej palete produktov červenej farby. Ide, napríklad o kečupy, sladkosti, marmelády, limonády, zmrzlinu, ale aj mliečne výrobky.  

Na túto prídavnú látku môžu byť citliví ľudia, ktorí citlivo reagujú na aspirín. Štúdie na zvieratách naznačujú, že môže ísť o potenciálne karcinogénnu látku. Ak produkt obsahuje toto éčko, musí byť na ňom uvedená skutočnosť, že môže vyvolávať alebo zhoršovať hyperaktivitu. Za zmienku stojí aj to, že v niektorých krajinách nie je povolené používať toto éčko v potravinách.


Zdroj: freepik.com

E952 - Cyklamáty

Toto éčko je umelým sladidlom, ktoré je omnoho sladšie ako cukor. Vyrába sa synteticky a používa sa ako alternatíva cukru v potravinách. Umelé sladidlá vo všeobecnosti nie sú prospešné pre ľudské zdravie, pretože “klamú” organizmus a spájajú sa s negatívnymi účinkami na hladinu krvného cukru. V USA sa E952 nesmie používať.
Aktuálne sa používanie umelých sladidiel spája s narušením črevného mikrobiómu, čo má negatívny vplyv na imunitu i psychické rozpoloženie.

E951 - Aspartam

Aspartam patrí k najviac používaným umelým sladidlám. Odhaduje sa, že sa nachádza vo viac ako 6 000 potravinách. Mnohí diabetici si bez neho nevedia predstaviť život. Avšak od júla 2023 Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá spadá pod WHO, zaradila aspartam medzi možné karcinogény pre človeka. Aspartam je teda umelým sladidlom, ktoré môže byť jedným z faktorov pri vzniku rakoviny.

Zoznam potenciálne nebezpečných prídavných látok je dlhý. Zaraďujú sa sem aj nasledovné éčka: E107, E110, E120, E121, E123, E128, E132, E133, E155, E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E240, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E620, E621, E622, E623, E624, E625, E921, E924a, E925, E940, E954.

Mirka