Dvojfarebný makový koláč

Dvojfarebný makový koláč

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky

  • 0,5 balíčka kypriaceho prášku do pečiva

  • 60 g práškového cukru

  • 1 žĺtok

  • 100 g zmäknutého masla

  • 3 polievkové lyžice mlieka

Na náplň:

  • 3 bielky

  • štipka soli

  • 2 žĺtky

  • 100 g práškového cukru

  • 65 g zmäknutého masla

  • 200 g mletého maku

  • 0,5 balíčka kypriaceho prášku do pečiva

  • 1 balíček Zlatého klasu

  • 100 ml mlieka

Na potretie:

  • 150 g višňového alebo ríbezľového džemu

Na polevu:

  • 1 balíček citrónovej polevy v prášku

  • 3 polievkové lyžice mlieka

Postup:

  1. Cesto: Zmiešajte múku, kypriaci prášok a cukor. Pridajte žĺtok, maslo a mlieko, vypracujte hladké cesto. Zabalte do fólie a nechajte chladnúť 30 minút.

  2. Náplň: V mise vyšľahajte bielky na sneh. V inej mise vyšľahajte žĺtky, cukor a maslo do peny, potom pridajte mak, kypriaci prášok, Zlatý klas a mlieko. Nakoniec jemne vmiešajte sneh.

  3. Pečenie: Cesto vyvaľkajte na plech a potrite džemom. Naneste makovú náplň a pečte pri 170°C asi 20 minút. Nechajte vychladnúť.

  4. Poleva: Podľa návodu pripravte citrónovú polevu a polejte ňou koláč. Nechajte stuhnúť.

Tento koláč je ideálny pre milovníkov maku!

Zdroj: https://www.oetker.sk/

 

Nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré spájajú osvedčené postupy s tvorivými nápadmi pre nezabudnuteľné sviatočné hodovanie. Viac nájdete tu!

Zdroj foto: Dr. Oetker