
Dvojfarebný makový koláč
Ingrediencie:
Na cesto:
-
250 g hladkej múky
-
0,5 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
-
60 g práškového cukru
-
1 žĺtok
-
100 g zmäknutého masla
-
3 polievkové lyžice mlieka
Na náplň:
-
3 bielky
-
štipka soli
-
2 žĺtky
-
100 g práškového cukru
-
65 g zmäknutého masla
-
200 g mletého maku
-
0,5 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
-
1 balíček Zlatého klasu
-
100 ml mlieka
Na potretie:
-
150 g višňového alebo ríbezľového džemu
Na polevu:
-
1 balíček citrónovej polevy v prášku
-
3 polievkové lyžice mlieka
Postup:
-
Cesto: Zmiešajte múku, kypriaci prášok a cukor. Pridajte žĺtok, maslo a mlieko, vypracujte hladké cesto. Zabalte do fólie a nechajte chladnúť 30 minút.
-
Náplň: V mise vyšľahajte bielky na sneh. V inej mise vyšľahajte žĺtky, cukor a maslo do peny, potom pridajte mak, kypriaci prášok, Zlatý klas a mlieko. Nakoniec jemne vmiešajte sneh.
-
Pečenie: Cesto vyvaľkajte na plech a potrite džemom. Naneste makovú náplň a pečte pri 170°C asi 20 minút. Nechajte vychladnúť.
-
Poleva: Podľa návodu pripravte citrónovú polevu a polejte ňou koláč. Nechajte stuhnúť.
Tento koláč je ideálny pre milovníkov maku!
Zdroj: https://www.oetker.sk/
Nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré spájajú osvedčené postupy s tvorivými nápadmi pre nezabudnuteľné sviatočné hodovanie. Viac nájdete tu!
Zdroj foto: Dr. Oetker