Dve tváre jednej rastliny

Žihľava dvojdomá je rastlina, ktorá je rovnako nenávidená ako milovaná. Milujú ju zberači liečivých rastlín a nenávidia záhradkári. Rastie si, kde sa jej zachce, no najmä na miestach, kde ľudská noha zavíta len málokedy. Určite každý z nás zakúsil jej pŕhlivé privítanie a následné komentáre: „Aspoň nebudeš mať reumu!“

Zľudovené slovné „pofúkanie“ nie je len tak vymyslené. Naozaj má žihľava veľmi dobré účinky pri reumatických ťažkostiach. Veď už starí Rimania sa ňou šľahali, aby si vyliečili boľavé kĺby.
 
Dnes sa používa predovšetkým ako liečivá bylinka vo forme čajových zmesí. Zbierajú sa mladé rastlinky. Ak ste to nestihli v júni, ďalšiu šancu natrhať si „kus zdravia“ budete mať opäť v septembri, kedy vyrastajú mladé výhonky. Vyberáme si však len miesta, ktoré sú čisté a zbierame listyvňať ešte pred kvitnutím. Natrhanú „pŕhľavú“ kyticu musíme čo najskôr vysušiť, aby si zachovala čerstvú zelenú farbu.
 
Prečo je žihľava liečivá? V žihľave sa nachádzajú látky, ktoré majú protizápalové účinky. Regenerujú pokožku a hoja rany spôsobené popálením. Žihľavový čaj pôsobí močopudne a napomáha tak rýchlejšiemu vyplavovaniu škodlivín z tela. Ak máte problémy z vysokým krvným tlakom, nedostatkom vitamínu C a chudokrvnosti, aj pre Vás je žihľavový čaj vhodným liečivom.
Kúpeľ zo žihľavy je vhodný pri problémoch s aknóznou pleťou a pomôže aj pri problémoch s vypadávaním vlasov, kedy odvar zmiešame s kvapkou octu.
 
Keďže žihľava sa pýši očistnými vlastnosťami, nič nám nebráni v tom, aby sme si znej pripravili jesennú očistnú kúru. Počas dvoch týždňov, trikrát počas dňa vypijeme jednu šálku čaju pripraveného z listov žihľavy. Prečistíme si tak organizmus a naberieme novú energiu na nadchádzajúce dlhé večery.
 
Žihľava nachádza svoje uplatnenie aj v gastronómii. Ako príklad Vám prinášame recept na: Žihľavový špenát: 600 g žihľavy
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
Soľ
Strúhanka
Postup: Žihľavu necháme uvariť vo vode. Po zmäknutí, trochou vody ju položíme na opraženú cibuľku. Premiešame, vmiešame pretlačený cesnak, soľ a na zahustenie použijeme strúhanku. Podávame s hriankami, alebo opraženým vajcom. Dobrú chuť!
 
Katarína Matušková