Dula – prastaré ovocie s množstvom výhod
Bolo známe už za biblických čias, nechýbalo v strave starých Grékov ani Rimanov. Je neodmysliteľnou zložkou viacerých tradičných medicín. V posledných rokoch zaujalo toto ovocie aj výskumníkov.
Dula (Cydonia oblonga) vyzerá ako jablká. Plod je jasnozelenej farby a jeho povrch pripomína hrušku. Aké sú jej zdravotné benefity?
Je zásobárňou živín
Jedna priemerná dula s hmotnosťou cca 90 g obsahuje okolo 50 kcal, 14 g sacharidov, 0,4 g proteínov, 1,7 g vlákniny, 23 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, 6 % ODD medi, 5 % ODD draslíka a 4 % ODD železa. Okrem toho sú v plodoch aj ďalšie živiny, ako napríklad betakarotén, vitamíny skupiny B, malé množstvá vápnika i selénu.
Za zmienku stoja aj antioxidanty chrániace bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Okrem céčka sa v ovocí nachádza napríklad rutín. Ten je dôležitý pre cievy – dodáva im pevnosť a pružnosť. V jedálničku by ho mali mať zastúpený tí, ktorí trpia kŕčovými žilami či hemoroidmi.
Je prevenciou zápchy
Podľa odporúčaní by mal dospelý človek prijať denne 25 – 30 g vlákniny, ktorá je okrem iného potrebná aj pre pravidelné vyprázdňovanie. K splneniu tejto normy môže prispieť aj konzumácia dúl.
Podporuje hojenie rán
Semená i listy duly boli v tradičných medicínach využívané na urýchlenie hojenia rán. Čo sa týka štúdií a potvrdenia týchto účinkov, zatiaľ boli vykonané iba formou „in vitro“ alebo na zvieratách. Avšak ich výsledky sú sľubné – podľa nich semená stimulujú rast nového tkaniva a lokálna aplikácia extraktu pomáha pri hojení popálenín druhého stupňa u myší.
Môže pomôcť pri rannej nevoľnosti tehotných žien
Mnohé tehotné ženy sa niekoľko týždňov, niekedy až mesiacov, trápia s rannými nevoľnosťami, ktoré sú spojené aj so zvracaním. Existuje štúdia, ktorej sa zúčastnilo 76 tehotných žien. Niektoré dostávali 15 ml dulového sirupu, iné 20 mg vitamínu B6. Tie, ktoré užívali dulový sirup, zaznamenali významné zlepšenie ranných tehotenských nevoľností.
Spája sa aj so zmiernením príznaku refluxu
Reflux žalúdočnej šťavy, známy pálením záhy, netreba špeciálne predstavovať, nakoľko z času na čas potrápi každého z nás. Existujú štúdie, ktoré dokázali zlepšenie refluxu u detí i tehotných žien podávaním dulového sirupu.
Podporuje obranyschopnosť
Ovocie je zdrojom viacerých prospešných látok a ako súčasť pestrej a vyváženej stravy prispieva k posilneniu obranyschopnosti. Avšak existuje niekoľko štúdií „in vitro“, ktoré poukázali na možné antibakteriálne vlastnosti ovocia, podľa ktorých si môže poradiť s baktériami E. coli a S. aureus.
Tip na použitie
Duly nie sú vhodné na konzumáciu surové, preto sa z nich väčšinou pripravujú sirupy alebo džemy.
Mirka