Držkovica dvorného kuchára
|
|
|
|
Ako na to: Hovädzie surové držky (tento recept neuvažuje o hotových predvarených držkách zo supermarketov) uvaríme v zabíjačkovom kotli v troch slaných, cibuľových vodách po 30 minútach. Po vychladení ich dôkladne očistíme, zbavíme loja a iných biologických nečistôt, pokrájame na jemné rezance. Medzitým varíme v inom hrnci hovädzie chvosty asi po dobu troch hodín. Ďalej udusíme na bravčovej masti značné množstvo nahrubo pokrájanej cibule, pridáme predvarené, pokrájané držky, poprášime červenou mletou paprikou, čiernym mletým korením, kmínom a podlejeme vývarom z hovädzích chvostov tak, aby držky boli ponorené vo vývare. Dusíme ich tak dlho, aby držky boli jemné a mäkučké. Hovädzie chvosty vykostíme (keď sú dobre uvarené, mäso sa samo oddeľuje od kostí) a túto skvostnú pochúťku pridáme do držiek za stáleho miešania. Popridávame pochutiny ako cesnak, korenie (doporučujeme Kucharek od poľského výrobcu, jednoznačne patrí do držiek), paprikovú pikantnú a gulášovú zmes a pod. Pozor nič nepreháňame, kuchár pri varení nesmie byť hladný, inak toto jedlo pivných štamgastov zbabre. Vývar z chvostov sám zahustí držkovicu, nakoniec ju dochutíme domácou majoránkou. Podávame zo slanými rohlíkmi, prípadne s čiernym chlebom. Pohár čapovaného piva nás potom dokonale uspí. Dobrú chuť želá dvorný kuchár priateľov Rybárskeho cechu Casino v Seredi.
|