Držková polievka

Potrebujeme: 700 g držiek, 1 veľká cibuľa, soľ, 1 1/2 vývaru z kostí, 1 veľká lyžica masti, 30 g hladkej múky, 30 g masti, mletá paprika, rasca, mleté čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, majoránka.

 

 

 

 

Ako na to: Očistené držky vyumývame vo viacerých vodách, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou studenou vodou. Výmenu vody po 15 minútach znovu opakujeme. Potom k držkám pridáme polovicu cibule, soľ a varíme asi 2 1/2 až 3 hodiny. Na masti speníme druhú polovicu cibule, pridáme múku a urobíme tavšiu zápražku, do ktorej dáme trochu mletej papriky. Zápražku zalejeme precedeným vývarom z držiek a kostí. Pridáme rascu, korenie, pretretý cesnak so soľou a varíme ešte pol hodiny. Potom pridáme na rezance pokrájané držky a varíme ešte 5 minút. Polievku musíme občas premiešať.