Draslík – prečo je dôležitý a kde sa nachádza?

 Draslík je pre ľudské telo dôležitý vo viacerých smeroch. Podieľa sa na udržaní zdravia viacerých orgánov v ľudskom tele – srdca, mozgu i obličiek. Je predpokladom zdravých kostí, chráni pred mŕtvicou, uľahčuje zvládanie stresu a eliminuje úzkosť. Nedostatky sa prejavujú celkovým nedostatkom energie, kŕčmi, svalovou slabosťou, úzkosťou, vysokým krvným tlakom, bolesťami hlavy, neplodnosťou alebo nepravidelným srdcovým pulzom.

Nedostatok draslíka sa u zdravých ľudí s rozmanitou stravou nevyskytuje príliš často, pretože je zastúpený v ovocí, zelenine, rybách, hydine, zemiakoch, orechoch, strukovinách aj mliečnych výrobkoch. Napriek tomu, by na zvýšený príjem draslíka mali dbať ženy v období klimaktéria, ktoré je spojené so zvýšeným rizikom vzniku osteoporózy. K deficitu draslíka môžu viesť aj niektoré choroby, užívanie antikoncepcie, ťažká fyzická práca, fajčenie alebo alkohol.

Hlavné výhody dostatočného množstva draslíka v organizme

1. Zabezpečuje správne fungovanie svalov a nervov

Draslík je základným predpokladom normálneho fungovania svalov a nervov, teda aj ľudského srdca. Dodáva svalom silu a zabezpečuje ich správnu činnosť. Je prevenciou vysokého krvného tlaku, ktorý môže byť príčinou infarktu. Nedostatky sa prejavujú nepravidelným rytmom srdca, svalovou slabosťou alebo kŕčmi. Nepríjemným svalovým kŕčom pri športovej aktivite je možné zabrániť napríklad pravidelnou konzumáciou banánov, ktoré navyše dodajú telu energiu.

2. Chráni pred mozgovou mŕtvicou

Draslík možno považovať za jeden z popredných prostriedkov prevencie mozgovej mŕtvice. Zároveň ovplyvňuje schopnosť koncentrácie a pamäťové schopnosti.

3. Zbavte sa stresu a úzkosti!

Ľudí, ktorí trpia najrozličnejšími úzkosťami a stresom, neustále pribúda. Jedným z prostriedkov ako proti nim bojovať, je dostatočný prísun potravín z vysokým obsahom draslíka.

4. Draslík ovplyvňuje metabolizmus a rovnováhu tekutín v organizme

Draslík je jedným z významných minerálov, ktoré sa podieľajú na metabolických procesoch v organizme. Je zodpovedný za premenu tukov, cukrov a bielkovín na energiu. Zároveň je jedným z riadiacich článkov, ktoré majú na starosti hospodárene s tekutinami v tele.
 
MIMI