Dovolenka prospieva zdraviu. Aké sú jej výhody?

Prichádza leto a s ním i čas zaslúžených dovoleniek. Mnohí z nás sú prepracovaní a niekoľko dní či dokonca týždňov oddychu je niečo, čo naozaj potrebujeme. Okrem toho, že je príjemné dať si chvíľu pauzu od práce a bežných povinností, vedci dnes už vedia, že dovolenka má preukázateľný vplyv na naše celkové zdravie.

Zaujímavým zistením je aj to, že dovolenka spojená s meditáciou môže naše zdravie ovplyvniť ešte výraznejšie.

Vedecké dôkazy o pozitívach dovolenky

Podľa štúdie publikovanej v Translational Psychiatry dovolenka aj meditácia ovplyvňujú naše molekulárne siete.

Štúdia pozorovala 94 zdravých žien vo veku od 30 do 60 rokov, pričom všetky bývali v rovnakom rezorte. Polovica žien bola jednoducho na dovolenke a druhá polovica absolvovala meditačný tréningový program.

Okrem toho pre lepšie výsledky, vedci sledovali aj skupinu 30 skúsených meditujúcich, ktorí boli v rezorte v ten istý týždeň.

Výskumný tím sa zameral na zmeny v 20 000 génoch, aby zistil, ktoré gény sa zmenili počas dovolenky a po nej. Ukázalo sa, že týždeň strávený v rezorte výrazne zmenil vzorce molekulárnej siete účastníkov vo všetkých sledovaných skupinách.

Zdroj foto: freepik.com

Stres a imunita

Výsledky štúdie preukázali najvýraznejšiu génovú aktivitu v oblastiach imunity a reakcie na stres. Zaujímavým zistením bolo aj to, že ešte mesiac po skončení dovolenky mala meditujúca skupina nižší počet príznakov depresie v porovnaní s tými, ktorí sa meditáciám nevenovali.

Toto je jeden z prvých prípadov, kedy vedci dokázali v krátkom čase určiť veľké zmeny v telesných génoch v súvislosti s dovolenkou a meditáciou.

Ďalšie účinky dovolenky na zdravie

Okrem lepšieho zvládania stresu, nižšieho rizika depresie a silnejšej imunity, má dovolenka aj ďalšie vedecky podložené účinky na zdravie. Aké sú to?

Kreativita

V pokoji a uvoľnenom stave počas dovolenky náš mozog dokáže fungovať efektívnejšie. Zlepšuje sa schopnosť učenia a ľahšie prichádzame na nové myšlienky a riešenia. Jednoducho povedané, dovolenka podporuje kreativitu.

K rozvoju kreativity prispievajú aj nové kultúry, zvuky, jedlá a všeobecne zážitky v novom prostredí a pri skúšaní nových vecí.

Pocity šťastia

Vedeli ste, že už len samotné plánovanie dovolenky vplýva na našu náladu a pocit šťastia? V jednej štúdii sa dokonca zistilo, že jej účastníci pociťovali zlepšenie nálady už osem týždňov pred odchodom na dovolenku.

Zdroj foto: freepik.com

Zdravie srdca

Viaceré štúdie hovoria, že ľudia, ktorí dovolenkujú častejšie, majú nižšie riziko príznakov, ako sú vysoký krvný tlak, cukrovka, zvýšený cholesterol a ďalšie.

Okrem toho sa tiež potvrdilo, že muži s vysokým rizikom kardiovaskulárnych ochorení môžu znížiť riziko úmrtia v dôsledku týchto ochorení, ak dovolenkujú častejšie. Jednoducho povedané, dovolenka prospieva aj srdcu.

Toto je teda niekoľko vedecky podložených dôkazov, ktoré môžu byť pre nás ešte väčšou motiváciou, aby sme si dovolenku dopriali čo najčastejšie - aj keď len na pár dní. A keď to navyše spojíme s meditáciou, môžeme pre naše zdravie urobiť ešte viac.

 

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com