Dovolenka autom s prívesom – na toto si dajte pozor!

Vyrážate na dovolenku autom s ťažným zariadením, na ktorom bude pripevnený obytný príves, vozík s člnom či nosič bicyklov? Existuje niekoľko pravidiel a zákonných limitov, ktoré je potrebné dodržiavať, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam na cestách.

Ťažné zariadenie na vozidle

Ťažné zariadenie môže byť dodatočne namontované iba na vozidlo, ktoré je na ťahanie prípojných a ďalších zariadení určené – v technickom preukaze (ďalej len TP) je uvedená maximálna hmotnosť, ktorú nesmie vozidlo spolu s prívesom prekročiť. Spájacie zariadenie musí byť do TP riadne zapísané, inak nie je automobil považovaný za spôsobilý na prevádzku po cestných komunikáciách.

Povinnosti pre jednotlivé typy ťažných zariadení

Rozhodnúť sa môžete pre najlacnejšie ťažné zariadenie s pevným systémom upínania, avšak iba v prípade, ak neprekrýva osvetlenie, ŠPZ a je riadne homologizované (testované a schválené na použitie na konkrétnom type vozidla).

Druhou alternatívou je o niečo drahší demontovateľný model. Pri odnímateľných systémoch existuje zákonná povinnosť demontovať ťažné zariadenie v prípade, ak sa práve nepoužíva, inak vám hrozí pokuta.

Tip: Ak využívate ťažné zariadenie pravidelne, nechajte si vystaviť tretiu ŠPZ, ktorú budete mať na používanom nosiči bicyklov alebo inom prípojnom zariadení neustále namontovanú. Ušetrí vám to starosti s častým premiestňovaním.

Povolené zákonné limity

Musíte si všímať limity stanovené výrobcom vozidla (údaj nájdete v TP), ale aj výrobcom ťažného zariadenia (uvedený v technických parametroch zariadenia). Ak máte klasický vodičský preukaz skupiny B, môžete šoférovať osobné vozidlo do 3,5 tony a ťahať za ním príves/vozík s hmotnosťou max. 750 kilogramov (myslite na to aj pri jeho nakladaní). Ak príves presahuje stanovený limit, platí, že celková povolená hmotnosť jazdnej súpravy, tj. automobil s vozíkom, môže byť maximálne 3,5 tony.

Nezabudnite, že do celkovej prípustnej hmotnosti sa počíta všetko. To znamená pasažieri, bicykle na nosiči, benzín v nádrži, batožina, praktický strešný kôš a podobne. Pri osobných vozidlách je riziko prekročenia pomerne malé, pri karavanoch či autách s prívesom sa však môže ľahko stať, že tento limit prekročíte.

Zdroj foto: sommersby / Adobestock.com

Zdroj foto: adobestock.com