Dôvody, prečo jesť cesnak a cibuľu
Cesnak a cibuľa sú neodmysliteľnou súčasťou mnohých pokrmov. Okrem jedinečnej chuti majú aj množstvo zdravotných benefitov. Známe sú hlavne svojimi antibiotickými, antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami.
Od konzumácie cesnaku a cibule nás často odrádza ich typická aróma. Napriek tomuto malému nedostatku ich však treba pravidelne jesť. Ocenia ich všetci tí, ktorí majú problém so srdcovocievnym systémom, oslabenou imunitou, alebo sa nevedia zbaviť nepríjemných plesňových ochorení.
Zdroj: pixabay.com
Čo v nich nájdete?
Cibuľa obsahuje alicín, ktorý je silným bojovníkom proti baktériám, plesniam a vírusom. Je v nej tiež zastúpený quercetín, ktorý disponuje protizápalovými účinkami. Ďalej sa v cibuli nachádza vitamín C, vitamíny skupiny B, meď, fosfor, luteín, zeaxantín, vláknina a ďalšie významné látky.
V cesnaku sú okrem alicínu zastúpené aj mnohé ďalšie živiny: vitamíny skupiny B (hlavne B1, B6), vitamín C, vápnik, fosfor, selén, aminokyselina tryptofán, luteín a zeaxantín.
Zdroj: pixabay.com
Top účinky cesnaku a cibule
Pravidelná konzumácia cesnaku a cibule je naozaj prospešná. Je v nich zastúpených množstvo látok, ktoré organizmus chránia a posilňujú. Medzi hlavné pozitívne účinky patrí schopnosť udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v krvi. Tiež prospievajú krvnému obehu a pomáhajú predchádzať vzniku krvných zrazenín, čiže sú prevenciou infarktu, mŕtvice a ďalších problémov súvisiacich so srdcovocievnym aparátom. V tomto smere hrajú hlavnú úlohu najmä zastúpené flavonoidy.
Príjem cesnaku a cibule je vhodné zvýšiť hlavne v období chrípky. Sú totiž zdrojom látok, ktoré sú spoľahlivými bojovníkmi proti vírusom, baktériám a plesniam. Teda bojujú proti škodlivým voľným radikálom a celkovo posilňujú imunitný systém.
Podľa mnohých odborníkov, napríklad aj Amerického inštitútu pre výskum rakoviny, sú cesnak a cibuľa vhodnou prevenciou proti rakovinovým ochoreniam. Podľa nich dokážu spomaliť alebo zastaviť rast rakovinových buniek. Za tieto pozitívne účinky sú zodpovedné hlavne zlúčeniny síry, flavonoidy a fenoly.
Zdro: pixabay.com
Cesnak a cibuľa v kuchyni
Najlepšou voľbou je konzumovať cesnak a cibuľu čerstvé napríklad pridaním do zeleninových šalátov či k celozrnnému pečivu. Výborne sa tiež hodia i k pečeným zemiakom alebo k mäsu. Chutné sú tiež ako súčasť rozličných nátierok. Cibuľa dochutená bylinkami je skvelá aj v grilovanej podobe.
-m-