Dornová metóda - prečo je účinná a ako funguje

Nepríjemná bolesť chrbtice sa stala nenápadným spoločníkom moderného životného štýlu. Spočiatku jej nevenujeme zvýšenú pozornosť, avšak príde okamih, keď začne výrazne zasahovať do bežných denných činností. Existuje vôbec spôsob, ako tieto bolesti zmierniť, prípadne natrvalo odstrániť? Áno! Jednou z možností je Dornova metóda a práve o jej blahodarných účinkoch si prezradíme viac.

„Zlepšiť sa môžeme len vtedy, ak sa dostaneme do rovnováhy“

Dieter Dorn

V ideálnom svete by ľudská kostra mala byť symetrická, harmonická a v staticko-dynamickej rovnováhe. V momente narušenia  správneho usporiadania kostí, sa kĺby vychýlia z rovnováhy, čo pocíti predovšetkým chrbtica. Tá je v neustálom stave „stresu a úľavy“, potrebuje výživu, odpočinok, ale aj správnu mieru stresu v zmysle aktívnych pohybov, aby si udržala svoju silu a funkčnosť.

Čo je Dornova metóda a na akom princípe funguje?

Ide o efektívny typ manuálnej terapie, ktorý je veľmi jemnou a pomalou alternatívou mobilizácie kĺbov a chrbtice. V jednoduchosti vysvetlené: bezpečné vrátenie jednotlivých stavcov a kĺbov do pôvodnej polohy. Je založená na prírodných zákonoch fyziky, fyziológie a anatómie. Spája princípy a znalosti tradičnej čínskej medicíny so západnými princípmi.

Metóda je komplexnou, efektívnou a bezpečnou formou manuálnej dotykovej terapie a celostnej svojpomocnej (autoterapia) metódy. Pomáha pri bolestiach chrbtice, s ischiasom, skoliózou, migrénou, fibromyalgiou. Rieši problémy bedrového kĺbu, tŕpnutia končatín, bolesti krku, kolien, sánky a iné. Spája aktívnu spoluprácu pacienta s jeho prirodzeným a voľným pohybom.

Niečo málo z histórie

História Dornovej masážnej metódy siaha do Bavorska, do roku 1973, kedy sa, v tom čase 35 ročnému nemeckému farmárovi, Dieterovi Dornovi stal na píle úraz – Lumbago (známy aj ako seknutie v krížoch). Tento bolestivý stav sa rozhodol „liečiť“ sám, čo sa mu úspešne podarilo. Jeho prvým pacientom bola jeho manželka, ktorej pomocou metódy uľavil od migrény. Metóda získala postupom času popularitu po celom svete.

Kedy prichádza zlepšenie bolestivého stavu?

Po mnoho rokov metóda prináša skvelé výsledky, ktoré sa často dosahujú aj okamžite. Pomocou niekoľkých jednoduchých, svojpomocných cvičení, ktoré klient vykonáva vždy po praktickom sedení, môže metóda priniesť dlhotrvajúcu úľavu.

Základným predpokladom úspešnej terapie je aktívna pohybová spolupráca pacienta. Pre imobilných pacientov je táto metóda menej voliteľná.

Počet sedení na dosiahnutie požadovaného stavu je individuálny. Čiastočná úľava sa dostavuje približne po dvoch ošetreniach. Vo vážnejších prípadoch sa potrebný efekt môže dostaviť aj po niekoľkých mesiacoch.

Je pre mňa metóda vhodná?

Terapia je vhodná pre široké spektrum ľudí, najčastejšie jej pozitívne účinky vyhľadávajú ľudia:

·  s bolesťami chrbtice: predovšetkým oblasť krížovej a krčnej chrbtice

·  so skoliózou: zlepšuje postavenie chrbtice a zmierňuje bolesť spojenú s jej zakrivením

·  s rozdielnou dĺžkou dolných končatín: upravuje postavenie panvy a tým vyrovnáva rozdiely v dĺžke nôh, ktoré môžu viesť k problémom s chrbticou a kĺbmi

·  so špecifickými problémami s kĺbmi: koriguje nesprávne postavenia kĺbov, čo zmierňuje bolesť a zlepšuje mobilitu

·  športovci: potrebujú udržať svoje telo v optimálnom stave, Dornova metóda môže byť užitočná ako prevencia zranení a podpora rýchleho zotavenia po fyzickej záťaži

·  so sedavým zamestnaním: ako prevencia a liečba bolestí spôsobených dlhodobo nesprávnym držaním tela

·  ktorých trápi častá bolesť hlavy či migréna.

Zaujímavosť: Dornova metóda pre domáce zvieratá

Napriek tomu, že je Dornova metóda primárne určená pre ľudí, poznáme prípady, kedy sa s úspechom aplikovala aj na zvieratách, najmä na psoch, mačkách a koňoch. Zvieratá často reagovali na jemné manipulácie pozitívne, čo viedlo k zlepšeniu ich pohyblivosti a úľave od bolesti.

KONTRAINDIKÁCIE:

· choroby kože

· sklon k zlomeninám

· osteoporóza v pokročilom štádiu (vedie k spontánnym zlomeninám)

· akútny zápal

· Bechterevova choroba, ak sú už stavce prirastené

· nádory, chemoterapia

· príznaky chrípky, horúčka

· tuberkulózne ochorenia

· po operácii medzistavcových platničiek (možné začať po 6 až 8 týždňoch)

· po operácii bedrových kĺbov (možné začať po 6 až 8 týždňoch, bez intenzívnej rotácie bedrových kĺbov)

· celková nehybnosť klienta

· reumatická artritída

Breussova masáž

Je veľmi jemná masáž chrbtice, ktorá bezpečne naťahuje, vyživuje, vyrovnáva, dodáva energiu a lieči náš chrbát. Vyvinul ju rakúsky liečiteľ Rudolf Breuss, ako úžasný podporný prostriedok k Dornovej metóde. Dokonalá kombinácia týchto dvoch liečebných terapií pomáha v procese regenerácie chrbtice a kĺbov na fyzickej, psychickej a duchovnej úrovni.

Terapeuti na túto masáž často používajú ľubovníkový olej (ideálne v BIO kvalite) pre jeho regeneračné a upokojujúce účinky na chrbticu a okolitú svalovú hmotu. Tento olej zlepšuje prekrvenie, znižuje svalové napätie a podporuje celkovú regeneráciu medzistavcových platničiek. V tropických oblastiach sveta zasa využívajú blahodarné účinky extra panenského kokosového oleja.

Výborným tipom na masáž celého tela sú masážne sviečky, ktorých základ tvorí bambucké maslo. Zážitok umocní príjemná hudba v pozadí, tancujúci plamienok sviečky a éterická vôňa z aromaterapeutickej lampy. Myseľ sa upokojí a svet na chvíľu zastaví.

Upozornenie:

Dornova metóda nie je náhradou za akúkoľvek inú formu lekárskej alebo nemedicínskej liečby, najmä pri vážnych zdravotných problémoch.

 

 

 

Zdroj foto: pixabay.com