Doprajte si červenú papriku. Vášmu telo dodá mega dávky vitamínu C

 

Vitamín C sa nám väčšinou spája s citrusovým ovocím. Nie každý však vie, že niektoré druhy ovocia či zeleniny obsahujú tohto vzácneho vitamínu oveľa viac než citrusy. Medzi takéto plodiny patrí napríklad aj paprika, obzvlášť tá červená.

Rôzne farby, rôzny obsah vitamínov

Paprika je dostupná vo viacerých farbách - zelenej, žltej, oranžovej a červenej. Ide vlastne o štádium dozretia paprík, pričom zelená je nedozretá a červená najdozretejšia.

Z toho vyplýva aj rozdielny obsah vitamínov a minerálov v týchto paprikách.

Zjednodušene možno povedať, že čím zrelšia paprika, tým vyšší obsah zdraviu prospešných živín. Tá červená má tiež najvyššie množstvo vitamínu C.

                                                       Zdroj foto: freepik.com

Na čo je vitamín C potrebný?

Všetci vieme, že vitamín C je pre naše telo dôležitý. Už málokto ale tuší, na akých konkrétnych funkciách sa podieľa.

Sú to hlavne nasledovné:

  • produkcia kolagénu v tele, ktorý je nevyhnutný pre hojenie rán a zdravie pokožky,
  • metabolizmus bielkovín,
  • podpora imunitného systému,
  • podpora vstrebávania železa a
  • silný antioxidačný účinok - vďaka tomu zníženie rizika rakoviny a iných ochorení spojených s oxidačným stresom.

Čo všetko ešte obsahuje červená paprika?

Obsah vitamínu C v červenej paprike je vyšší než v pomarančoch či inom citrusovom ovocí. Rôzne zdroje udávajú obsah céčka v 100 g červenej papriky od 150 až 300 mg. Ale to nie je všetko. Nájdeme v nej aj betakarotén a lykopén, ďalej vitamíny A, K a B6. Okrem toho obsahuje aj vlákninu a draslík a ďalšie cenné látky.

Takto nám prospieva

Vďaka obsahu vzácnych antioxidantov, vitamínov a minerálov je červená paprika doslova pokladom pre zdravie.

V čom všetkom nám pravidelná konzumácia papriky môže pomôcť?

  • Lykopén a ďalšie látky v paprike majú antirakovinové účinky.
  • Betakarotén spolu s vitamínom A prospieva pokožke a zdraviu očí.
  • Kyselina listová je prospešná pre zdravý vývoj plodu v maternici.
  • Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie.
  • Vitamín K je potrebný pre zrážanlivosť krvi.
  • Prospieva svalom.
  • Reguluje krvný tlak.
  • Podporuje tvorbu červených krviniek.
  • Je vhodná pri chudnutí vďaka nízkemu kalorickému obsahu a vysokému obsahu vlákniny.

Ako si ju dopriať?

Červenú papriku si možno dopriať v rôznych podobách. Najvyšší obsah vitamínov a minerálov má v surovom stave, preto je ideálne pochutnať si na surovej chrumkavej paprike alebo si ju pridávať do šalátov.

                                                        Zdroj foto: freepik.com

Paprika však obsahuje karotenoidy, ktoré sú silným typom antioxidantov. Varením alebo inou tepelnou úpravou paprík sa rozbijú jej bunkové steny, takže karotenoidy sa stanú pre naše telo ľahšie vstrebateľnými.

Aby sme zabránili nežiaducej strate vitamínu C, netreba to s tepelnou úpravou preháňať, stačí zľahka podusiť na panvici. V ideálnom prípade by mala byť paprika skôr jemne chrumkavá ako mäkká a prepečená.

Červená, ale i ostatné farby papriky, sú veľmi vhodné aj na grilovanie.

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com