Domov ako z filmu

Niekedy stačí jediný výrazný kus nábytku alebo naopak pár štýlových doplnkov či dekorácií a môžete si pripadať ako v obľúbenom príbehu. Andrea Čučka, stylistka spolupracujúca so značkou ASKO - NÁBYTOK, vybrala štyri filmy, ktorých atmosféru zhmotnila v odlišných interiéroch. „Nechceli sme vytvoriť scény identické s tými filmovými, ani by to nebolo možné,“ hovorí Andrea. „Ale stačí naozaj málo, aby sme priestor symbolicky prepojili s géniom loci, ktorý je nám blízky.“

Krstný otec: dramatický nádych domova

Pred 55 rokmi vyšla kniha, do toho času neznámeho spisovateľa Maria Puza, o sicílskom rodinnom klane Corleone. Autor počas písania príbeh premenoval a pod názvom Krstný otec si ho kúpilo viac ako 30 miliónov ľudí. A ďalšie milióny sú dodnes fascinované jeho geniálnym filmovým spracovaním. Andrea posunula štýl pánskej izby s jasnou stopou nostalgie a vôňou cigár do 21. storočia. „Ikonická pohovka Chesterfield s prešívaním a gombíkmi pôsobí so zamatovým čalúnením útulnejšie a vizuálne príjemnejšie ako klasický variant v koži,“ hovorí Andrea. Oblé tvary pohovky vyvažuje minimalistická komoda s jemným zlatým detailom v podobe kovania. Zlatý motív sa opakuje na odkladacom stolíku s tmavou sklenenou doskou, drobných dekoráciách a závesnom svietidle. Namiesto koberca s vysokým vlasom, ktorý by luxusný dojem zbytočne akcentoval, Andrea použila orientálny vzor koberca z ASKO - NÁBYTOK s efektom vyblednutých farieb a celú kompozíciu doplnila o jednoduché, ale pôvabné čiernobiele fotografie architektonických detailov.

Úsporná geometria podľa Single Mana

Odkaz na estetiku 60. rokov nesie spálňa, v ktorej sa Andrea nechala inšpirovať filmom Single Man z roku 2009. Úspornú farebnú paletu oživujú geometrické vzory na doplnkoch. „Mám tento príbeh veľmi rada, možno aj preto, že som v duši minimalistka,“ usmieva sa Andrea a upozorňuje na zaujímavé štruktúry: „Som nadšená z komody a písacieho stolíka z radu ASKO – NÁBYTOK Nova, sú to naozaj nádherné kúsky.“ Ďalší rozmer a plasticitu vnáša do priestoru veľkorysá čalúnená posteľ. Dvojica lámp v nadčasovom dizajne pôsobí hravo a podčiarkuje Andrein cit pre detail. Stolička svojim tvarom a čalúnením elegantne nadväzuje na koncept, v ktorom tentoraz nehrajú hlavnú rolu farby. Symbolickou bodkou je potom koberec v krémovej farbe s kresbou pripomínajúcou japonské zenové záhrady.

Spomienky na Afriku v duchu přírody

Životný príbeh dánskej spisovateľky Karen Blixenovej sa v polovici 80. rokov stal predlohou filmu oceneného siedmimi Oscarmi vrátane sošiek pre hlavných predstaviteľov Meryl Streepovú a Roberta Redforda. Andreu inšpiroval k vytvoreniu letného interiéru s vôňou naozaj horúceho leta uprostred džungle. Kompozícia vo farbách piesku a suchej trávy, ktorej stredom je záhradný nábytok z ASKO - NÁBYTOK z prírodného ratanu, bude vyzerať rovnako dobre na terase, v zimnej záhrade alebo salóne. „Aj tu hrajú dôležitú úlohu rôzne štruktúry, ktoré dodávajú priestoru hĺbku,“ hovorí Andrea. „Kresielka a stolík pôsobia lepšie v jednotnom dizajne, ale nebojte sa ich kombinovať s lampášmi rôznych tvarov,“ dopĺňa Andrea.

Japonská elegancia inšpirovaná filmom Gejša

Minimalizmus v japonskom poňatí, krehkosť porcelánu a pleti krások ovládajúcich umenie čajového obradu a pôvab ručne maľovaných slnečníkov a vejárov spojila Andrea v intímnej atmosfére s tieňmi bambusových listov. „Marshallov film Gejša ma okrem iných vecí z profesijného hľadiska samozrejme fascinuje dokonalou scénografiou,“ uzatvára dizajnérka spolupracujúca so spoločnosťou ASKO – NÁBYTOK.

Vedeli ste, že…

Môžete využiť celý rad služieb, ktoré sa vám budú pri nákupe nábytku hodiť? Vyskúšajte napríklad obľúbenú službu Click & Collect, vďaka ktorej si objednaný tovar na e-shope môžete vyzdvihnúť priamo na predajni.

Pokiaľ si nebudete istí výberom, využite služby našich odborných poradcov, ktorí sa s vami podelia o svoje skúsenosti a pomôžu vám s výberom. Konzultácie si môžete dojednať aj on-line na webových stránkach spoločnosti www.asko.cz.

Zdroj foto: www.asko.cz